Kent Haberleri
25 Ağu 2015 16:41 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:12

Veysel Eroğlu: Dere yataklarına yapı yapmayalım!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Dere yataklarına yapı yapmayalım. Bütün kurumları dere kesitlerini daraltmamaları, kum, çakıl almamaları ve hafriyatları derelere dökmemeleri konusunda tekrar uyarıyoruz, dedi...

Veysel Eroğlu: Dere yataklarına yapı yapmayalım!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Artvin'de yaşanan sel ve heyelana ilişkin gelişmeleri sürekli takip ettiğini, valilik emriyle ilk etapta yaraların sarılması için 10 milyon lira gönderildiğini bildirdi.

Bakan Eroğlu, Hopa Kaymakamlığında gazetecilere yaptığı açıklamada, Hopa merkez olmak üzere çok kuvvetli bir yağış meydana geldiğinin tespit edildiğini söyledi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden böyle bir yağış olacağının ikazının yapıldığını dile getiren Eroğlu, "500 yılda bir vuku bulacak bir yağışın vuku bulduğu arkadaşlarımızca tespit edildi. 12 saatte metrekareye 252 kilogram gibi büyük bir yağış düştü. Bu aniden akışlara sebep oldu ve heyelanlar oldu" ifadelerini kullandı.

Eroğlu, bir eve giderek taziyede bulunduklarını ifade ederek, "Toprağın kayması neticesi ev yıkıldı. Orada 6 kardeşimiz hayatını kaybetti. 2 kişi de akıntıya kapıldı. Toplam 8 kişi. Daha önce bir kişi kaybolmuştu. Onu kızı olarak tahmin etmiştik. O hastanedeymiş. 4 yaşındaki bir oğlan çocuğunun dereye düştüğünü ve akıntıya kapılarak kaybolduğunu tespit ettik. Şu an bunların araştırması devam ediyor" diye konuştu.

Bir köyde de 2 vatandaşın daha kaybolduğu ihbarını aldıklarını belirten Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onlar da şu an takip ediliyor. Bütün birimler dünden itibaren çalışıyor ve gayret sarf ediyor. Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına başsağlığı diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Bir toplantı tutanağı tanzim ettik. Sayın Başbakanımız bu konuyu sürekli takip ediyor. Valilik emriyle ilk etapta yaraların sarılması için 10 milyon lira gönderildi. AFAD da gerekli maddi desteği verdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak biz burada çok hızlı bir çalışma yapılsın diye 100 milyon liralık derelerin ıslahı, köprüler ve menfezleri yenileyeceğiz. Çok hızlı bir çalışma yapacağız. Bütün belediyeler buraya yardım ediyor."

- "Buradaki yaralar kesinlikle sarılacak"

Bakan Eroğlu, DSİ'nin de şu ana kadar 52 iş makinesiyle ilçeye intikal ettiğini vurgulayarak, "Ankara'dan çok sayıda ekskavatör buraya gelecek. Şu an herhangi bir problem yok. Buradaki yaralar kesinlikle sarılacak. Bu konuda hiç kimsenin endişesi olmasın" dedi.

Heyelana maruz riskli bölgeler olduğuna dikkati çeken Eroğlu, şunları kaydetti:

"Bu bölgede bir risk ve heyelan haritası çıkaracağız. İnşallah köklü şekilde tedbirler alınacaktır. Şunu mutlaka unutmayalım, bu büyük bir felakettir. Burada yaşayan yaşlılar bile böyle bir felaketi hatırlamıyorlar. Maddi hasar var. Ölenlerin yakınlarının acısı yüreğimizde. Onların telafisi mümkün değil. Diğer maddi hasarlar giderilir. Kısa zamanda maddi hasarlar giderilecektir. Bu konuda gerekli ödeneği sayın Başbakanımız ayırmıştır. İhtiyaç olursa tekrar gönderilecektir."

- "Dere yataklarına yapı yapmayalım"

Eroğlu, dere yataklarında ikazlara rağmen maalesef hala yapı yapıldığına dikkati çekerek, "Vatandaşlarımız şunu dikkate alsınlar. Belki yaz ayındaki su çok az gözükebilir ama büyük bir yağış olduğu zaman o dere eski yatağını bulur. Bu teknik bir husustur. Dere, yatağını tekrar geri kazanır. Dere yataklarına yapı yapmayalım. Bütün kurumları dere kesitlerini daraltmamaları kum, çakıl almamaları ve hafriyatları derelere dökmemeleri konusunda tekrar uyarıyoruz. Bunlara gerekli cezai müeyyideler mutlaka uygulanacaktır" diye konuştu.

Köprülerin ve menfezlerin kesitlerinin de yetersiz olduğuna işaret eden Eroğlu, "Defalarca ikaz etmemize rağmen bunu böyle yapıyorlar. Köprülerin altından veya menfezlerden sadece su geçmiyor. Sökülen ağaçlar orayı kapatıyor. Yeteri kadar yüksekliği olması lazım" ifadesini kullandı.

-  "Dünyada şu anda ilk yediye giren çok muazzam bir sistemimiz var"

Bakan Eroğlu, Türkiye'de meteorolojik tahminlerin de çok ileri noktada olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Dünyada şu anda ilk yediye giren çok muazzam bir sistemimiz var. Bu bakımdan tahminleri yüzde 90'dan fazla oranda tespit edebiliyoruz. Vatandaşlarımız kamu kurum ve kuruluşlarına ikaz ve uyarı gönderiyoruz. Bunların mutlaka dikkate alınması çok isabetli olur. İkazdan sonra belediyeden tüm vatandaşlara duyuru yapıldı, vatandaşlarımızın dikkate alması neticesinde çok daha büyük bir felaket neticesinden, bazı muhtemel ölümleri de önlemiş oldu."

Şu ana kadar 19 yaralı olduğunu anımsatan Eroğlu, "Dün gece ziyaret ettim. Durumları iyi. Bir tanesinin durumu ağır. Şu an Rize Devlet Hastanesinde tedavisi devam ediyor. Yaralıların kurtulacağına inanıyoruz. Bugün veya yarın taburcu edilecektir diye düşünüyorum. Yağışlar cumartesiye kadar hafif şekilde devam edecek. Önümüzdeki haftadan itibaren yağış bölgeyi terk edecektir" dedi.