Konut Haberleri
26 Tem 2016 10:11 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:30

Vergi paketinden emlak vergisine de af çıktı!

Tarihi vergi affının detayları ortaya çıkmaya devam ediyor... Af kapsamında emlak vergisi de var...

Vergi paketinden emlak vergisine de af çıktı!
Büyük af düzenlemesinden bir müjde de konut sektörüne geliyor. Veraset ve Harçlar kanunlarında yapılan düzenlemeyle tapuda bedeli düşük gösterilen gayrimenkuller için bir çeşit beyanname affı getirilecek. Sattığı konut ya da arsasını tapuda değerinden düşük gösterenler için ‘düzeltme beyannamesi' verme hakkı tanınacak. Bu düzeltmeyi yapanlardan Gelir Vergisi tahsil edilmeyecek.

Buna göre örneğin gerçekte 500 bin liraya sattığı ya da satın aldığı konutunu tapuda 200 bin lira gösterenler yeni beyanname verip konutunun değerini 500 bin liraya yükseltecek. Bu af sayesinde milyonlarca konut ‘krediye uygun' hale geleceği için, banka kredisiyle konut alım satımı yeniden canlanacak. Tapuda konut değerleri düşük gösterildiği için ya banka kredisi kullanılamıyor ya da konut sahipleri yüksek oranlarda Gelir Vergisi ödemek zorunda kalıyordu. 

Örneğin taşıt sahipleri için Motorlu Taşıtlar Vergisi, kira geliri olanlar için Gayrimenkul Sermaye İradı ile her türlü Gelir Vergisi ve Kurumlar Vergisi borçları yapılandırma kapsamında olacak. Yapılandırmada vergi, sigorta primi ve trafik cezaları, MTV, ödenmeyen su faturaları, emlak vergisi gibi günü geçmiş kamu alacaklarının tümüne uygulanacak.

Elektrik borçları ise özel sektöre ait olduğu için yapılandırma dışı kalacak. Çalışan emeklilerin ödemesi gereken sosyal güvenlik destek primi ile cezaları da kapsama alındı.

Seçil Selen
Emlakeki.com/Özel Haber