Konut Haberleri
22 Tem 2016 11:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:30

Vergi borcunu olanlara müjde! Yüzde 50' si silinecek

Naci Ağbal, vergi borcuna gelen afla ilgili açıklamada bulundu. Ağbal, vergi borcunu peşin ödeyecek vatandaşlara, ''tutarın yarısı silinecek'' müjdesini verdi.

Vergi borcunu olanlara müjde! Yüzde 50' si silinecek
Geçtiğimiz günlerde gündeme düşen vergi affının detayları açıklandı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, darbe girişimi nedeniyle reform takviminde aksamanın söz konusu olmadığını söyledi. Ağbal "Darbe girişimi öncesi başladığımız çalışmalara daha da fazla gayret göstererek devam ediyoruz. Yatırımcı güvenini artıracak gayretlerimiz var" dedi.

Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin bilgi veren Ağbal, genel anlamda 13 milyon civarında vatandaşın düzenlemeden yararlanacağını söyledi.

13 milyon vatandaş bu düzenlemeden yararlanacak

Bloomberg HT'nin sorularını yanıtlayan Ağbal, "Şu an bakanlık ve diğer bakanlar olarak daha fazla gayret göstererek, vatandaşımızın beklediği her adımı atacağız. Vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin 13 milyon vatandaşımız düzenlemelerden doğrudan doğruya yararlanacak.

Kanun teklifi meclis başkanlığına veriliyor

Bugün kanun teklifi meclis başkanlığına veriliyor, salı günü komisyonda görüşmelere başlıyoruz. Bu düzenleme çıktıktan sonra vatandaşlarımız ekim sonuna kadar müracaat etme hakkına sahip olacak" dedi.

Vergi Ağbal konuya dair "Vergi dairesine borcu olan vatandaşımız, 30 haziran 2016'dan önceki dönemlere ait vergi veya prim borcu varsa Ekim sonuna kadar vergi dairesine müracaat edecek ve vergi borçları için kasım, prim borçları için aralıktan itibaren 36 aya varan taksitler dahilinde bu borçlarını ödeyecek, isterse peşin ödeyecek" dedi.

Peşin ödemeyi teşvik etmek istediklerini belirten Ağbal, "Peşin ödemek istenirse, vergi borcunun aslı dışındaki yurtiçi üfeye göre hesaplanacak tutarın %50'sini tekrar sileceğiz. Yani örneğin 60 TL'si gecikmeli 160 liralık vergi borcu 115 TL'ye düşecek. Taksit olursa peşin ödeme indiriminden yararlanamayacaklar" dedi.

Varlık barışı

Ağbal varlık barışına dair ise şu değerlendirmeyi yaptı; "Yeni düzenlemeyle yurtiçi varlıklara da varlık barışı getirdik. Amacımız; vatandaşın gerek yurtdışında, gerek yurtiçindeki varlıklarını işletmenin kayıtlarına dahil ederek sermaye yapısını güçlendirmek" dedi. Varlık barışından yararlanmak isteyenlerden vergi alınmayacağını söyleyen Ağbal ayrıca "Yurtdışından getirilen varlıkları dilediğiniz gibi tasarruf edebilirsiniz, istenirse işletmeye dahil edilir, istenirse banka hesabında tutulur" dedi.