Konut Haberleri
25 Tem 2017 10:16 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:19

Ünlü deprem bilimci İstanbul için tarih verdi!

Bodrum'da yaşanan deprem sonrası yürekleri rahatlatan açıklama İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan' dan geldi. Ercan, olası Marmara depreminin 2045 dolaylarında olabileceğinin altını çizdi.

Ünlü deprem bilimci İstanbul için tarih verdi!
Son zamanlarda yaşanan sarsıntıların en sonuncusu Bodrum'u etkileyen 6,6 büyüklüğündeki deprem oldu. Bölge halkının ve tatilcilerin yüreklerini ağızlara getiren deprem sonrası tusunami tehlikesi de yaşandı.
 
Bu olayın ardından akıllara ''İstanbul depremi yaklaştı mı?'' sorusu geldi.  Konuyla ilgili yürekleri rahatlatan açıklama ise İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan geldi.



'EN ERKEN OLASI DEPREM 2045'TE'


Deprem bilimcileri tarafından son yıllarda beklenen 'büyük Marmara depremi'nin şu an gerçekleşmesinin pek mümkün olmadığına dikkat çeken Prof.Dr. Ercan, "Marmara şu anda gergin değil. Marmara depreminin oluşabilmesi için gerginliğin 6 milyar gigatona ulaşması gerekiyor'' dedi ve ekledi: ''Şu anda Marmara da böyle bir güç gelişmemiştir. Bu güç benim araştırmalarıma göre 2045 yılında oluşabilir. Bu deprem olasılığı 2033 yılından 2075 yılına kadar yayılabilir. Ancak en olası yıl 2045 dolaylarıdı.''

VATANDAŞLAR EVİNİ VERMİYOR

Gazetecilerin kentsel dönüşüm süreciyle ilgili sorusu üzerine dönüşüm çalışmalarının beklenenden yavaş ilerlediğini belirten Prof. Dr. Ercan, "Bunun ana nedenini evini vermek istemeyen vatandaşlardır'' dedi.

Prof Ercan, ''Örneğin Bursa'da oturduğu konutun sahibi olma oranı yüzde 33'tür. Bu yapıların çoğu da eski yapılardır ve bu yapılarda ikamet edenler yaşlanmıştır. Yaşlanan kişiler genellikle konutları ile bütünleştiği ileri için 'Ne olursa olsun 2-3 yıl daha yaşayacağım' diyerek evini vermeyi reddediyor. Bu tür olaylar kentsel dönüşümü yavaşlatmaktadır'' dedi.