Konut Haberleri
18 Haz 2016 14:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:26

Ulu Cami'de restorasyon yeniden başladı

Terör saldırıları nedeniyle restorasyonuna 4 ay ara verilen Ulu Cami'de çalışmalar yeniden başladı.

Ulu Cami'de restorasyon yeniden başladı
Terör saldırıları nedeniyle 4 ay boyunca restorasyonuna ara verilen, İslam dünyasının 5. Harem-i Şerif'i olarak kabul edilen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki tarihi Ulu Cami'de çalışmalar, minare hariç tamamlandı.

Ulu Cami'nin daha önce 6-7 bin kişilik olan kapasitesi 10 bine yükseldi. Ulu Cami, daha önce restorasyonu tamamlanan Hanefiler kısmı, Zinciriye ve Mesudiye Medresesi, Şafiler bölümü, Doğu Maksuresi ile restorasyonu tamamlanan Batımak Maksuresi ile 6 kısımdan oluşuyor.

13 Bina kamulaştırıldı

Caminin çevresindeki riskli binalar için yaklaşık 4 milyon lira ödenerek, 13 yapı kamulaştırıldı. 10 yapı da yıktırılarak caminin çevresi genişletildi. Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen,  dünya Müslümanları için Ulu Cami'nin en eski mabed ve mescitlerden biri olduğunu söyledi. İşliyen, "Ulu Cami, bitmeye yakın. Orayı namazla, Kur'an ile süslemek lazım. Manevi feyiz ve bereketinden faydalanmak lazım" dedi. Ulu Cami İmam Hatibi Osman Yağmur da daha önce yüzde 80'i tamamlanan caminin son restorasyon çalışmasıyla minaresi hariç yüzde 100'ünün tamamlandığını bildirdi.

10 Binden fazla kişi namaz kılacak

Cami avlusunun restorasyon işlerinin tamamlanmasıyla cemaat kapasitesinin de arttığını kaydeden Yağmur, şöyle devam etti: "Restorasyonun tamamlanmasıyla caminin diğer bölümleri ibadete ve ramazana hazır olacak. Daha önce 6-7 bin insan namaz kılıyordu, şimdi ise 10 binden fazla kişi namaz kılacak. Daha önce cemaat dışarıda, güneşte namaz kılıyordu. Şu anda serinlikte ibadet etmiş olacak."