Emlak Konut
08 Mayıs 2015 09:40 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:39

Ülker'den bir satış daha!

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Akgıda’da halka arzdansa Fransız şirkete satışın çift haneli bir getirisi olduğunu belirtti ve yeni bir satış haberi verdi.

Ülker'den bir satış daha!
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, gıda dışı sektörlerde girişim sermayesi şirketi olarak faaliyet gösteren iştirakleri Gözde Girişim’in yatırımları arasında bulunan Azmüsebat Çelik Sanayi’ndeki hisseleri için stratejik ortaklık dahil farklı opsiyonları değerlendirmek üzere yetkilendirme yaptıklarını söyledi. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın gerçekleştirdiği Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi tanıtım yemeği öncesinde soruları yanıtlayan Murat Ülker, “Yetkilendirmeyi yaptık, ne kadarlık hisse satışı olacağı gelecek teklifl ere bağlı olacak” dedi. Gözde Girişim, Derby ve Tokai markalarını bünyesinde bulunduran Azmüsebat Çelik Sanayi’nin yüzde 48.81’ini Mayıs 2013’te portföyüne katmıştı. Azmüsebat Çelik’in ödenmiş sermayesi 24.9 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Ülker, “Zaten Gözde, bir yatırım fonu gibi çalışıyor. Alım-satım yapmak için kurulmuş bir platform” yorumu yaptı.

Ak Gıda’nın Fransız Groupe Lactalis’e olan satış işlemi hakkında detayları açıklayan Murat Ülker, “Yüzde 80 hisseyi sattık. Yüzde 10’ü bizde, yüzde 10’u da Topbaş Ailesi’nde kaldı. Biz ısrarla o payı da alın dedik ancak istemediler. Bizimle çalışmaya devam etmek arzusundalar” dedi. Ülker, satıştan gelen parayı ne yapacaklarının sorulması üzerine cebini gösterdi. Ülker, Akgıda’nın satışının duygusal olarak zor gelip gelmediği sorusuna ise, “Çocuğunu evlendirmek gibi biraz ama öyle yoğun çalışıyoruz ki bu bitiyor yeni bir iş geliyor” yanıtını verdi.

6-8 Mayıs tarihlerinde talep toplama işleminden bir gün önce Ak Gıda’nın halka arzından vazgeçtiklerini hatırlatan Murat Ülker, “Biz bu süreçte iyi bir teklif gelirse satış işleminin de olabileceğini açıklamıştık. Böyle de oldu. Fransızlar piyasa değerinin yüzdesel olarak çift haneli bir oranda fazla fiyat verdiler. Biz de kabul ettik” dedi. Ülker, satış fiyatının sorulması üzerine ise “1 milyar dolar üzerinden işlem yapıldı” diye konuştu.

Yıldız Holding iştiraki şirketlerden Ülker Golf’ün daha önce yüzde 25’ini alan Hollanda merkezli Ice Cream Investment BV (ICI) yeni bir hisse alımı daha yapıyor. ICI bu kez, markanın sahibi Natura Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’de, Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Özokur’a ait yüzde 30 hisseyi alarak şirkette ana kontrolü alacak. Bu işlemle ilgili olarak ise Murat Ülker, “Golf’teki Ülker isminin kullanımı, şirket tarafından pahalı geldi. Biz de hisse satışı yaparak Hollanda merkezli fon çatısında olmak istiyoruz. Bu işlem sonrası Ülker markasını kullanmayacaklar” dedi.

Dün, Üçüncü Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Zirvesi bu yıl “Beslenmenin dünü, bugünü, yarını: Daha sağlıklı bir toplum için beslenme alışkanlıklarında değişim” temasıyla alanında dünyaca ünlü bilim insanlarını İstanbul’da bir araya getirdi. Zirvenin açılışında konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, Sabri Ülker Vakfı’nın gıda, beslenme ve sağlık alanında dünyadaki tüm gelişmeleri Türkiye gündemine taşıyarak öncü bir rol oynadığına dikkat çekti. Ali Ülker, dünyada her yıl 18 milyon çocuğun ölümüne sebep olan “Gizli Açlık” meselesini de Türkiye gündemine taşıyan Vakfın, kamuoyunu gıda, beslenme ve sağlık konularında doğru bilinen yanlışlara dair aydınlatmayı temel misyonlarından biri olarak benimsediğini vurguladı. Yıldız Holding’in Türkiye’nin ilk beslenme iletişimi kılavuzunu hazırlayan gıda şirketi olduğuna değinen Ali Ülker, “Tamamen bağımsız Bilim Kurulu Üyelerinden oluşan Sabri Ülker Vakfı son 5 yıl içerisinde Ülker ve alt marka ürünlerinden eksilttiğimiz 20 bin ton şeker ve 550 ton tuz konusunda bizlere önemli referans kaynağı olmuştur" dedi. Bu yıl uluslararası katılıma açık hale getirilen 2. Sabri Ülker Bilim Ödülü’nün kazananı ise Doç. Dr. Cesarettin Alaşalvar oldu. “Instant Çay, Kafeinsiz Instant Çay ve Fonksiyonel Instant Çay’ projesi ile dünyada ilk defa bitkisel steroller kullanılarak kalp dostu bir ürün elde edildi ve bu proje 100 Bin Türk Lirası ile ödüllendirildi.