Ekonomi
28 Mayıs 2016 08:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:23

Ülker Nutella'yı satın mı alıyor?

Perakende sektörü, Nutella’ya Ülker’in talip olduğunu konuşuyor. İddialara göre, Murat Ülker’in henüz sonuçlanmadığı için adını açıklamadığı büyük satın alma operasyonu Nutella...

Ülker Nutella'yı satın mı alıyor?
Perakende sektörü global anlamda ses getirecek bir kulisle çalkalanıyor. İddialara göre Godiva, United Biscuits ve DeMet’s markalarını satın alan Ülker, şimdi de bir başka dünya devi  Nutella’ya talip. Vatan Gazetesi'nden Necla Dalan'ın haberine göre; Ülker’in İtalyan Ferrero ile Nutella için masaya oturduğu ve görüşmelerde önemli gelişme kaydettiği ifade ediliyor. Ülker’in patronu Murat Ülker, kısa bir süre önce büyük bir satın almaya hazırlandıklarını açıklamıştı.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker de Nisan ayında yaptığı bir açıklamada “Küresel olmanın bir tanımı da pekçok coğrafyada yer almak ama orada uygun ve ucuz şekilde üretmek. Bölgesel üretici olmak, dağıtım zincirini kontrol etmek ve pazarlama marka yatırımına devam etmek olarak öngörüyoruz. Ayrı coğrafyalarda marka ve üretim tesisi arıyoruz” demişti.

Dünya seviyor

Kulislerde de “Murat Ülker adını vermedi ama yılın ikinci yarısında büyük bir satın alma olacağının sinyalini verdi. Bu marka Nutella” şeklinde yorumlar yapılıyor. Ülker’in talip olduğu belirtilen Nutella, İtalyan Ferrero Grubu’nun markalarından biri... Yılda 10 milyar euroya yakın ciro yapan Ferrero, 2013 yılında Türkiye’de 300 milyon TL yatırımla fabrika kurdu. Fabrikada Nutella ile birlikte grubun diğer markası Kinder de üretiliyor. Fabrika grubun dünyadaki 19’uncu üretim tesisi olarak açılırken hedef 50 bin ton civarındaki üretimin 100 bin tona çıkarılması olarak kondu. Üretimin 100 bin tona ulaşması halinde şirketin şu anda 1.2 milyar TL’nin üzerinde olan cirosu 2.5 milyar TL’yi bulacak. Ferrero Grubu, 53 ülkede 34 binden fazla çalışana, 20 üretim tesisine ve 9 zirai şirkete sahip. Grubun ürünleri 160’dan fazla ülkede satılırken en çok Nutella tüketilen ülkeler İtalya,  Fransa,  Almanya ve Türkiye.

Üçüncü büyük üretici oldu

Ülker’i bünyesinde bulunduran  Yıldız Holding, son yıllarda dünya çapında dev satın almalara imza attı. İlk satın alma dünyanın en köklü çikolata şirketi Godiva oldu. Bu şirketi 850 milyon dolara bünyesine katan Yıldız Holding, Amerikalı DeMet’s markasını 221 milyon dolara satın alarak bir kez daha kendinden söz ettirdi. Ülker en büyük  alımı ise 3.2 milyar dolarla United Biscuits operasyonuyla yaptı. Ülker, bu satın almalarla dünyanın en büyük üçüncü bisküvi üreticisi haline geldi.

En büyük fındık ihracatçısını Ferrero aldı

FERRERO, 2014 yılında Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda’yı aldı. 2002 yılından bu yana fındıkta ihracat şampiyonu olan Oltan Gıda’nın Türkiye’nin en büyük fındık alıcısı Ferrero’ya satılması o dönemde dünya fındık piyasasını ve çikolata sektörünü doğrudan etkileyecek bir gelişme olarak değerlendirildi.  Trabzon merkezli Oltan Gıda’nın 5 fındık kırma fabrikası, 2 iç fındık seçme tesisi ve Trabzon’da fındık entegre tesisi bulunuyor. Şirket, fındık satışının yüzde 70’ini Ferrero’ya yapıyordu.

Fındığın yüzde 80’i Türkiye’den

Hali hazırda Türkiye’de Nutella, Kinder Pingui ve Kinder Süt Dilimi’ni üreten Ferrero, tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’ini Türkiye’den sağlıyor. Ancak Ferrero Başkanı Francesco Paolo Fulci geçen yıl Milano’daki bir etkinlikte Türk gazetecilere yaptığı şirketin artık Türk fındığına bağımlı kalmayacağını söyledi. Fulci, “Şili,  Avustralya ve Güney  Afrika’da, dünyanın güneyinde fındık ekimi yaptık. Türkiye’den yazın, dünyanın güneyinden ise kışın taze fındığı elde edeceğiz” demişti.