Konut Haberleri
22 Ağu 2017 10:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Ucuz ev ilanına aldanıp dolandırılmayın

İnternet üzerinden çok uygun fiyata ev kiraladığını duyuran ve mağdurlardan 500 ila bin lira arasında kaparo alarak kayıplara karışan dolandırıcılara karşı güvenlik güçleri harekete geçti. Yapılan baskınlarla 2 vurguncu gözaltına alındı.

Ucuz ev ilanına aldanıp dolandırılmayın
Çağımızda internet teknolojsi o kadar gelişti ki artık kiralık ev ararkan bile tek tuşla bulabilmek mümkün. Ancak bu teknoloji ve kolaylık ev kiralayacakların yanı sıra dolandırıcıların da işine yarar hale geldi. Bu şahıslar çok güzek evleri çok uygun bir fiyata internette ''kiralık'' ilanıyla yayınlıyorlar. Ev ihtiyacı olan vatandaşlar ise bu fırsatı kaçırmadan hemen harekete geçiyor. İlanı veren kişi evin başka biri tarafından tutulmaması için kaparo istiyor. 500 ila bin lira arasında kaparo alan dolandırıcılara bir daha ulaşmak mümkün olmuyor.

Ekipler harekete geçti

Bu yöntemle dolandırılan mağdurların şikayetlerinin artması üzerine İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri harekete geçti. Benzer ilanlarla cazip fiyata ev ya da araç kiraladıklarını duyuran, otomobil, ev ya da eşya satan kişileri tespit ederek çalışma başlatıldı.

2 kişi gözlatına alındı

Vurgunculardan birinin IP adresini belirleyen polis, şüphelinin Ankara'daki adresine operasyon düzenledi. Şüpheli ve 2 kişi gözaltına alındı. Dolandırıcıların genellikle 500 lira ile 1000 lira arasında kaparo aldıkları, değeri yüksek olan ev ve araçlarda bu miktarın daha da yükseldiği öğrenildi. Vurgunun boyutunun milyonlarca lira olduğu tahmin ediliyor. Polis, benzer ilanlarla vurgun yapan diğer dolandırıcıların peşine düştü.

Yöntem hep aynı

İnternet üzerinde benzer yöntemlerle dolandırılan çok sayıda kişi mağduriyetlerini paylaşıp çare arıyor ya da tanıdıklarına "Dikkatli olun, dolandırılmayın" mesajı gönderiyor. Şikâyet edilen ilanların, internet siteleri tarafından kaldırıldığı öğrenildi. İşte o paylaşımlardan bazıları: Çok ucuza, mucize gibi bir ilanla kiralık ev buluyorsunuz. Karşınızdaki kişi, şehir dışında olduğunu, evi görmek isteyen 5 kişi daha olduğunu söylüyor. Cepbank'tan kapora gönderebileceğinizi söylüyor. Oldukça tok gözlü gözüküyor. Güvenip parayı gönderiyorsunuz ve birkaç saat sonra ilan yayından kalkıyor. Uygun fiyat gördüğümüz her ilanı aradık. Sonunda sıfır ev bulduk. Kaparo verip randevu aldık. Ama ne bir daha ilanı gördük ne de o kişiye ulaşabildik.

Yasa ne diyor?

Avukat Başar Gündüz, "İnternet üzerinden verilen ilanlarla ilgili 5651 sayılı Kanun ile düzenleme yapıldı. Kanunun 4., 5. ve 6. maddelerine göre, içerik, yer ve erişim sağlayıcı bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. İçeriği kontrol etmek, hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir. Ancak haberdar edilmesi halinde teknik imkân varsa yayından kaldırmakla yükümlüdür. Yine de mağdur olan vatandaşlar, 'Ben yayıncı firmanın itibarına aldandım ve dolandırıldım' diye dava açabilir. Ancak bu alanda verilmiş henüz bir hukuki karar bulunmuyor" şeklinde konuştu.