Sektörel
11 Kas 2014 12:44 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:07

Ücret asgari etkisi azami

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki ay toplanarak 2015'te uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Ama öncesinde, 2015 hükümet programına göre gelecek teklifin yüzde 3+3 olacağı ortaya çıktı.

Ücret asgari etkisi azami
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, önümüzdeki ay toplanarak 2015'te uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. Ama öncesinde, 2015 hükümet programına göre gelecek teklifin yüzde 3+3 olacağı ortaya çıktı. Bu miktar pazarlıklarla artırılacak. Ama artırılmasa bile ilk 6 ay için asgari ücret bin 168 lira olacak. Asgari ücretteki değişim tüm çalışanları, prim ödeyenleri ve emeklilik bekleyenleri etkiliyor. Böylece bu değişim Türkiye'deki herkese etki etmiş olacak. Doğum ve askerlik borçlanması ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) gibi ödemeler asgari ücret ile artacak. Bunun yanısıra işçilerin maaşı, yine çalışanların aldığı Asgari Geçim İndirimi de artmış olacak. Başta memurlar olmak üzere tüm çalışanların aldığı Asgari Geçim İndirimi miktarları, asgari ücretteki artış oranına paralel olarak artırılacak. Zammın yüzde 3+3 olarak kabul edildiği düşünüldüğünde, en az asgari geçim indirimi 87.6 lira olurken, en yüksek ödeme ise aylık 4 çocuklu bir aile için 148 lirayı geçecek.

ÖDEMELER ARTIYOR

Askerlik ve doğum borçlanması yapanlar ile isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin ödemeleri de bu şekilde artmış olacak. Bu kesimler asgari ücretin yüzde 32'sini ödediklerinden, gelen zam ödemelere yansıyacak. Genel Sağlık Sigortası primleri de asgari ücrete göre belirleniyor. Bu yüzden bu ödemeler de 2015 yılında artmış olacak.