Konut Haberleri
05 Eyl 2015 11:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:19

Uçakta fazla bekleyen yolculara iyi haber!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yeni genelgesine uçakta bekleyen yolcular ile ilgili yeni düzenlemeler yer aldı.

Uçakta fazla bekleyen yolculara iyi haber!
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yolcu haklarına ilişkin işlemlerin standart bir şekilde yürütülmesi amacıyla yeni bir genelge yayımladı. Yolcu Hakları Uygulama Esasları Genelgesi-2015; uçuş iptali, uçuş tehiri, uçağa kabul edilmeme konularında yürütülen iş ve işlemlerin etkin, hızlı, doğru ve standart bir şekilde yapılması için hazırlandı. Genelgeye yeni eklenen maddelerden biri de uçakta bekletilen yolcular için.Uçakta fazla bekletilen yolcuya içecek ve yemek, bir hak olarak yeni yayımlanan genelgeye konuldu.

Genelgeye yeni eklenen maddelere göre:
-Teknik arıza ve operasyonel nedenler olağanüstü hal (mücbir sebep) olarak kabul edilmez.
-Ücretsiz ve indirimli biletle seyahat eden yolcular ile mil veya puanlarla seyahat eden yolcular, ücretlilerle aynı haklara sahiptir.
-Sistem hataları, müşteri hizmetleri, personel hataları, acente veya satış ofisi kaynaklı yolcu mağduriyetleri hava taşıma işletmesi tarafından giderilir.
-Yönetmelik kapsamındaki başlıklarda mücbir sebeplerle hizmet hakkı sunulmadığı takdirde yolcunun makul ölçüde olan yeme-içme ve konaklama faturalarını ibraz etmesi halinde Hava Taşıma İşletmesi fatura tutarını öder
-Yolcuların uçak içerisinde 2 saat ve üzeri bekletilmesi durumunda SHYYOLCU kapsamında hizmet hakkı verilir. Bu maddeye göre 2 ile 3 saat arasındaki gecikmelerde yolculara sıcak ve soğuk içecekler, 3 ile 5 saatlik gecikmelerde, yolculara kahvaltı veya yemek verilecek. Ayrıca daha uzun gecikmelerde uygun konaklama sağlanacak.

-Yolcular, tarife değişikliğinden 2 haftadan daha az sürede haberdar edilirlerse bu durum uçuş iptali başlığı altında değerlendirilir ve iptal hükümleri uygulanır.
-Geri ödeme veya güzergâh değişikliği atıfta bulunulması durumunda; yolculara güzergâh değişikliği, gün kısıtlaması yapılmaksızın, boş koltuk durumu dikkate alınarak, yolcunun uygun göreceği tarihe ücret tahsil edilmeksizin yapılır.

-Sistem hataları, personel hataları, acente veya satış ofisi kaynaklı yolcu mağduriyetleri hava taşıma işletmesi tarafından giderilir.
-Bağlantılı seferlerden birinin gecikmesinden kaynaklı devam seferini kaçıran yolculara uçuş iptali başlığı altındaki tüm hizmetler verilir ve yolculara sefer iptali kapsamında tazminat ödemesi yapılır.
-Mücbir sebep olmaksızın aktarma noktasında yapılan uçuş iptallerinde ya da uçağın divert etmesi gibi hallerde yolcunun planlamış olduğu seyahatin tamamlanmasının artık anlamı kalmaması ve talep edilmesi durumunda bilet ücreti en geç yedi gün içerisinde iade edilir.
-Uçuşun tehir ya da iptal edilmesi durumunda konaklama hakkı verilir. Konaklama yeri (otel veya benzeri) arasındaki ulaşım ücretsiz sağlanır.
-Yaşlı, hasta, engelli yolculara konaklama hizmeti gündüz de verilir. Konaklama hakkından yararlanan yolcular işletmeleri tarafından teklif edilen ilk uçuş ile seyahat eder.
Gökhan ARTAN / GAZETE HABERTÜRK