Konut Haberleri
30 Nis 2015 15:36 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:37

Üç cezaya bir yıl iş yok!

İnşaat sektöründe sıkı denetim zamanı! Kentsel dönüşümde denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim firmalarına yüzde 50 ceza kesilecek.

Üç cezaya bir yıl iş yok!
Afet riski altındaki 6,5 milyon riskli yapıların dönüşümü sağlanarak ülke genelinde sağlıklı, güvenli ve yaşanılabilir çevreler oluşturmak amacıyla yürürlüğe geçirilen Kentsel Dönüşüm Projesi'nde yapı denetim firmalarını önemli görevler düşecek. Bu kapsamda denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim kuruluşlarına, tespite konu olan yapının yapı denetim hizmeti bedelinin yüzde 50'sine kadar para cezası getirildi. Mühendislerin belgeleri dahi iptal edilebilecek. Yürürlüğe giren 6645 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile görevini tam yapmayan yapı denetim firması ve elemanına ağır cezalar getirildi.

Buna göre, denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen yapı denetim kuruluşuna son bir yıl içinde 3 defa idari para cezası uygulanması halinde bir yıl yeni iş almaktan men cezası verilecek. Yeni iş almaktan men cezasının ilan edilmesinden sonra, iki kere daha yeni iş almaktan men cezasını gerektiren fiilin işlenmesi halinde Merkez Yapı Denetim Komisyonu'nun teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapı denetim kuruluşunun izin belgesi iptal edilerek, faaliyetine son verilecek ve teminatı irat kaydedilecek. Denetim görevini yerine getirmediği tespit edilen firmalara tespite konu olan yapının, yapı denetimi hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 10 ile yüzde 50'si arasında ceza uygulanacak.

Yapı denetim kuruluşunda görevliyken laboratuvar kuruluşlarında da görev alan mimar ve mühendislere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce 5 bin lira ceza uygulanacak. Mevzuata uygun çalışmadığı tespit edilen laboratuvar kuruluşuna uyarı cezası ile 5 ile 10 bin lira arasında değişen para cezası uygulanabilecek. Yapı denetim kuruluşuna 3 defa idari para cezası verilmesine sebep olduğu anlaşılan denetçi mimar ve denetçi mühendislerin belgeleri iptal edilecek.