Ekonomi
28 Mar 2018 13:29 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:44

Altın rekor seviyelerde seyrediyor

Altının gram fiyatı dolar kuru ve altının ons fiyatından bulduğu destekle tarihinin en yüksek seviyelerinde seyrediyor. Gram altın yatırımcısına sene başından bu yana yüzde 8,8'lik getiri sağladı.

Altın rekor seviyelerde seyrediyor
Altının gram fiyatı dolar kuru ve ons fiyatındaki değer kazançlarının etkisiyle alış ağırlıklı bir seyir izliyor.

Yıla 158 lira seviyelerinden başlayan ve yükseliş eğiliminde hareket eden altının gram fiyatı 26 Mart Pazartesi 173,8 lira ile tarihinin en yüksek seviyesini gördü 172 liranın üzerinde dengelendi.

Özellikle mart ayında bugüne kadarki yüzde 7'lik performansıyla yatırımcısının yüzünü güldüren altının gram fiyatı, sene başından bu yana da yatırımcısına yüzde 8,8'lik getiri sağladı.

Küresel piyasalarda azalan risk iştahının etkisiyle yükseliş eğiliminde hareket eden ve 1.356,9 dolarla 5 haftanın en yüksek seviyesine çıkan altının ons fiyatı ise sene başından bu yana yüzde 3,1 değer kazandı.

Analistler, yatırımcıların güvenli liman olan altına yönlendiğini belirterek, gelecek dönemde altın fiyatlarında sert hareketlerin görülebileceğini ifade etti.

"Rusya-ABD gerilimi etkili oluyor" 

AA Finans Analisti İslam Memiş, ABD başta olmak üzere 14 AB ülkesinin Rus diplomatları sınır dışı edeceğine yönelik yapılan açıklamaların ve "ticaret savaşı" kaygılarının altının ons fiyatını pozitif yönde etkilediğini kaydetti.

Dolar kuru ve altının ons fiyatından aldığı destekle altının gram fiyatının 173,8 liraya kadar yükseldiğini ifade eden Memiş, altının gram fiyatında kısa vadede 170-175 lira bandının önemli olduğunu vurguladı.

Memiş, yatırımcılara bu seviyeden alım yönünde tavsiyede bulunmadıklarını belirterek, "Alım için 165 lira seviyesinin altına sarkmalar kademeli alım fırsatları verebilir. Kademeli düşüşler 167 ve 157 lira seviyeleridir. Yükselişler ise 175-177 ve 181 lira seviyeleridir." dedi.

"Altının fiyatı düşmeyecek" 

Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu ise, "Güzel ilişkiler olacak ki altının fiyatı düşsün, bu da olmayacağı için altının fiyatı düşmeyecek." ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarındaki artışı dünya da yaşanan olumsuz siyasi ve iktisadi olaylara ve güvensizlik ortamına bağlayan Çavuşculu, altında görülen fiyat artışının devam edeceğini kaydetti.

Çavuşculu, altın enflasyona karşı, dünyadaki olumsuzluklara karşı kendini koruduğunu ifade ederek, yatırımcıların altın alarak tasarruf etmesini tavsiye etti.