Konut Haberleri
19 Ağu 2017 17:02 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Türkiye'nin ilk uzay merkezi Bursa'da kuruluyor

BTSO tarafından planlanan ve 125 milyon liraya mal olması beklenen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi dünya listesinde 5.sıraya yerleşecek. Merkez için temel atma töreni 22 Ağustos’ta düzenlenecek.

Türkiye'nin ilk uzay merkezi Bursa'da kuruluyor
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından projelendirilen Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’nin (GUHEM) temeli Başbakan Yardımcıları Fikri Işık ve Hakan Çavuşoğlu’nun katılacağı törenle atılacak. Temel atma töreni 22 Ağustos Salı günü gerçekleşecek.

13 bin metrekare

Merkez, yaklaşık 13 bin metrekare kapalı alana inşa edilecek.  GUHEM  Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 uzay ve havacılık merkezinden birisi olacak. Uzay Havacılık Savunma Konseyi ve Kümelenmesi ile sektörde faaliyet gösteren veya üretim potansiyeli bulunan firmaları aynı çatı altında toplayan BTSO, genç kuşağı uzay ve havacılık faaliyetlerine teşvik etmek maksadıyla Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle Gökmen Uzay Havacılık ve Eğitim Merkezi’ni hayata geçiriyor. 

125 milyon  TL bütçe

TÜBİTAK tarafından desteklenen ve içerisinde uzay ve havacılıkla ilgili eğitim amaçlı düzenek ve sergilerin yer alacağı GUHEM 125 milyon TL bütçe ile hayata geçirilecek.

Yer çekimsiz ortam tecrübesi

Ziyaretçiler yer çekimsiz ortamı tecrübe edebilecek 150’den fazla interaktif düzenek, havacılık öğrenme merkezi, uzay inovasyon merkezi ve dikey rüzgar tüneli gibi birbirinden farklı uygulamaların yer alacağı merkez Avrupa’da en iyi, dünyada ise ilk 5 havacılık ve uzay temalı merkezlerden biri olma hedefiyle hayata geçiriliyor. Dikkat çeken bir mimariyle inşa edilecek GUHEM’in ilk katında havacılığın gelişimine ışık tutan düzenekler ve günümüzde kullanılan uçuş simülatörleri yer alacak. Uzay katı olarak adlandırılan ikinci katta ise atmosfer olayları, güneş sistemi, gezegenler ve galaksilere ilişkin bilgiler sunulacak. Bu katta yer alacak yer çekimsiz alan ile merkeze gelen ziyaretçiler yer çekimsiz ortamı tecrübe edebilecekler.