Ulaşım
20 Mar 2014 14:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:57

Türkiye'nin ilk metrogarı Büyükçekmece'ye!

Kadir Topbaş, Türkiye'de ilk defa metrogar yapılacağını ve Büyükçekmece'nin metrosuna kadar getirileceğini açıkladı.

Türkiye'nin ilk metrogarı Büyükçekmece'ye!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Bakırköy'den Beylikdüzü'ne gelecek metroyu Türkiye'de ilk defa metrogar yaparak, Büyükçekmece'nin metrosuna kadar getireceğiz. Buradan metroya binerek, İstanbul'un ve Türkiye'nin istediğiniz noktasına raylı sistemle gidebileceksiniz" dedi.

Topbaş, Büyükçekmece Turgut Özal Bulvarı'nda AK Parti Seçim İrtibat Bürosu'nun açılış törenine katıldı. Törende vatandaşlara seslenen Topbaş, Büyükçekmece'ye yapılacak Türkiye'nin ilk "metrogarı"nın ilçeyi dünyaya açacağını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yerel yönetim anlayışıyla İstanbul'a hizmet etmeye devam ettiklerini belirten Topbaş, bu kapsamda 186 kilometre uzaklıktaki Melen'den su getirdiklerini, 136 kilometrelik ikinci hattın ise haziran ayında devreye gireceğini kaydetti.

Topbaş, "İstanbul'un bir yıllık suyunu tek başına karşılayacak Melen Barajı, 2016 yılında devreye girecek. İstanbul'da bu mevsimlerde günde 2,5 milyon metreküp su kullanılıyor. Kuraklık var, ama su sıkıntısı yok" dedi.

İstanbul'un 10 yılda nereden nereye geldiğinin görüldüğünü, "birileri kabul etmese de" dünyanın İstanbul'u izlediğini dile getiren Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünya İstanbul'u takdir ediyor, takip ediyor. İstanbul'a 10 yılda 60 milyar yatırım yaptık. Paris'te hava kirliği nedeniyle araçların iki günde bir trafiğe çıkması kararı alınırken, İstanbul'da ne hava kirliliği ne çözülemeyecek trafik var. UCLG Başkanı olarak dünyadaki belediyeleri yakından takip ediyorum. Kimin ne kadar yol aldığını biliyorum. İstanbul gerçekten çok iyi bir noktada. 'Her Yere Metro, Her Yerde Metro' projemiz kapsamında Büyükçekmece'ye de metro getiriyoruz."

- Metrogar

"Projelerini birilerinin anlamasının da yetişmesinin de mümkün olmadığını" ifade eden Topbaş, "Bakırköy'den Beylikdüzü'ne gelecek metroyu Türkiye'de ilk defa metrogar yaparak, Büyükçekmece'nin metrosuna kadar getireceğiz. Buradan metroya binerek, İstanbul'un ve Türkiye'nin istediğiniz noktasına raylı sistemle gidebileceksiniz. Güzel bir bina yapacağız ve esnafımızı da orada toplayacağız. Bugün bunun projesini basına dağıtacağız, lütfen oradan takip edin" diye konuştu.

- "Atık suların yüzde 97'si arıtılıyor"

Topbaş, İstanbul'daki atık suların yüzde 97'sini arıttıklarını, bunun yüzde 40'ının ileri biyolojik arıtma olduğunu belirterek, Ataköy'de yıllarca herkesin söz verdiği biyolojik arıtma tesisini bitirdiklerini, günde 400 bin metreküp atık suyu arıtan dev tesisin bir benzerini de Ambarlı'da yaptıklarını söyledi.

Büyükçekmece'de de aynı ölçekte ileri biyolojik arıtma tesisini bitirmek üzere olduklarını belirten Topbaş, şunları kaydetti:

"Böylece biyolojik arıtma yüzde 5'lere çıkacak. Aynı şekilde Silivri'de 22 kilometre tünel yaparak sahildeki atıkları topladık. Selimpaşa'daki ileri biyolojik arıtma tesisini tamamladığımızda, İstanbul'un il hudutları içinde denizlere ve derelere bir gram atık su gitmediği gibi biyolojik arıtma yüzde 100'e yaklaşacak. Tuzla'da 2 biyolojik arıtma tesisimiz var. İstanbul'da günde 3 milyon 180 bin metreküp atık su akıyor. Bunların yüzde 40'ını biyolojik arıtıyoruz. Yenikapı'da ön arıtma var. Dolgu alanın altına ileri biyolojik arıtma tesisi yapacağız. Yer yok çünkü. Köstebek gibi Haliç'in altından delikler delerek, bütün atıkları topluyoruz. Köylere kadar paket ileri biyolojik arıtma götürdük. Bugüne kadar yönetimler yapmadı, biz yapıyoruz. Düşünmediler dahi. Anamuhalefetin su atıksu konusunda söz hakkı yok."

- "Çöpten elektrik üretiyoruz"

Çöpten elektrik ürettiklerini, İzmir'in çöpleri vadilere boşaltığını dile getiren Topbaş, şöyle devam etti:

"Ümraniye'de çöp patlamasından 38 vatandaşın ölmesine ve aradan geçen 20 yıla rağmen İzmir'de hala vadilere çöpler boşaltılıyor. Biz çöpteki metan gazından günlük 200 bin insanın elektriğini üretiyoruz. Oraya küçük bir yatırım yapsalar İzmir'de bunu yapabilirler. Dertleri yok, protokol adamı bunlar. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı olarak Türkiye'deki tüm belediyelere de ağabeylik yapıyorum. Biz proje adamıyız, tasarlıyoruz, üretiyoruz."

Şehirlerin yerelden geliştiğini, bu nedenle yerel seçimlerin, "istikrar ve daha çok hizmet" anlamına geldiğini anlatan Topbaş, yerel seçimlerde Büyükçekmece'den AK Parti'ye destek istedi.

Topbaş, "Bize 30 Mart'ta destek verirseniz Büyükçekmece'nin yarını bugünden çok farklı olur. 'Biz daha iyisini yaparız' diyoruz. Yerelde daha iyi hizmet almak istiyorsanız, bizi tercih edin. Yerel seçim siyasetin ötesinde hizmet demek. Vatandaşlarımıza rica ediyorum; kimden hizmet alıyorsanız, kime güveniyorsanız, ona hizmet verin" diye konuştu.