Enerji - Yalıtım
12 Mar 2014 10:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:56

Türkiye'de 150 bin konut sahibi enerji kimlik belgesi aldı!

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çalışmaları doğrultusunda hazırlanan Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu ile , Türkiye’de şimdiye kadar 150.000 konut EKB aldı.

Türkiye'de 150 bin konut sahibi enerji kimlik belgesi aldı!
2007 yılında yayınlanan “Enerji Verimliliği Kanunu” ve 2008 yılında yayınlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” ile birlikte yeni yapılan binalar 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren zorunlu olarak Enerji Kimlik Belgesi almaya başladı. Mevcut binalara ise 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunluluğu getirilmişti.

Binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri (ısıtma/soğutma sistemlerinin verimi) ile ilgili bilgileri içeren Enerji Kimlik Belgesi, yeni binaların belediyelerden yapı kullanma izni alması aşamasında zorunlu tutuluyor.

Filli Boya Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Gülay Dindoruk konuyla ilgili olarak “Ülkemizde enerjinin yaklaşık %37,2’sini binalarda, binalarda harcadığımız toplam enerjinin  de %70’ini de bina  ısıtmasında  kullanıyoruz. Bu durum, ülkemizdeki toplam enerjinin %26’sını binaları ısıtmak için harcadığımızı gösteriyor.

Toplam enerjimizin yaklaşık %75’ini ve doğalgazımızın neredeyse %100’ünü ithal yollarla tedarik ettiğimizi  göz önünde bulundurursak ,  binalarda  uygulanacak olan  verimliliğinin ne kadar önemli olduğunu  görebiliriz. ” dedi.

Binalarda tüketilen enerjiyi azaltmak için, alınacak tedbirlerin EKB ile belgelendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Dindoruk sözlerine şöyle devam etti:  “ Isı yalıtımı sonrası alınmış EKB ile konutların sahibi veya kiracısı hem ısı yalıtımının sağladığı %50 tasarruftan istifade ediyor, hem de binanın alım-satımdaki değerinin artmasını sağlıyor.”dedi.

Mevcut Binalar EKB’yi Neden Almalı?

Isı yalıtımı ile sağlanan yakıt tasarrufu ve ısı yalıtımı sonrası alınmış EKB’nin binanın değerine sağladığı katkı göz önünde bulundurulursa, mevcut binalara önce ısı yalıtımı yapılması, ardından da EKB alınması hem binaya değer katacak hem de kış aylarında doğalgaz yaz aylarında ise klima kullanımı ile oluşacak elektrik maliyetini düşürecektir.

Isı yalıtımı öncesi durumu bilmek ısı yalıtımının sağladığı katkıyı görmek açısından önemlidir, ancak unutulmamalıdır ki, ısı yalıtımı sonrası EKB’nin yenilenmesi gerekecektir.Bu sebeplerden dolayı, izlenmesi gereken en doğru yol, önce ısı yalıtımı yaptırmak ardından EKB almaktır.