Sektörel
29 Mar 2015 10:32 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:35

‘Türkiye mikro çip fabrikası kuracak’

TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı koordinasyonunda bir mikro çip fabrikasının kurulması çalışmalarını başlattık. İnşallah Türkiye bir mikro çip fabrikasını kazanacak” dedi

‘Türkiye mikro çip fabrikası kuracak’
Işık, Elektrik-Elektronik Sektörü Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, çok hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dünyada geleneksel olanların direnmekte zorlandığını belirterek, böyle bir dünyada Türkiye’nin 2023 hedeflerinin olduğunu ve elektrik-elektronik sektörünün bu hedeflerin gerçekleştirilmesinde temel teşkil ettiğini söyledi.

Elektrik-elektronik gibi ciddi potansiyeli olan bir sektörde Türkiye’nin cari açık verdiğini aktaran Işık, “Şu ana kadar 13.4 milyar dolar ihracata karşı, 24.6 milyar dolar ithalatımız var. Burada yerli üretimi artırma ihtiyacımız son derece gerekli. Elektronik sektörü Ar-Ge, inovasyon ve tasarım açısından son derece kritik bir sektör. Bununla ilgili bazı adımlar da attık”  şeklinde konuştu.

‘5. bölge teşviği’

Bakan Işık, Türkiye’de elektronik alanında yatırım yapmakla ilgili olarak da çok önemli kararları hayata geçirecekleri bilgisini vererek, şunları söyledi:
“Teşvik sistemimizi baştan aşağı yenileyeceğiz. Şu anda Bakanlar Kurulu’nda imzaladığımız kararnameye  göre; yüksek teknolojili ürünler ki elektronik ve bilgisayar bu kategoride, Türkiye’nin neresinde yatırım yaparsanız yapın 5. Bölge Teşviki’nden yararlanacaksınız. Eğer Organize Sanayi Bölgesinde yaparsanız bu yatırımı, 6. Bölge Teşviki’nden yararlanacaksınız.”