Ekonomi
23 Oca 2018 16:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:38

Türkiye büyümede en iyi notu aldı ama...

Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı raporlarda Türkiye gelişmekte olan ülkeler içinde en iyi notu alan ülke olarak dikkat çekti. Ancak raporda Türkiye'deki gelir adaletsizliğinin çok yüksek seviyelerde olduğuna özellikle vurgu yapıldı.

Türkiye büyümede en iyi notu aldı ama...
Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF), yayınladığı Kapsayıcı Büyüme Endeksi (IDI) Raporu'nda, Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında iyi not alırken, 'güçlü büyümeye rağmen gelir ve servet eşitsizliğinin hala yüksek olduğu' vurgulandı. Gelişmekte olan ülkeler Kapsayıcı Büyüme Endeksi'nde 77 ülke arasından 16'ncı sırada yer alan Türkiye için raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

-Ekonomisi kişi başı gelir bakımından güçlü büyümeye devam ediyor. Uluslararası Para Fonu ülkenin büyüme rakamlarını, dün açıkladığı Küresel Ekonomik Görünüm raporunda 2017 için yüzde 2.5'ten yüzde 5.1'e ve 2018 için yüzde 3.3'ten 3.5'e yükseltti. 

-Mutlak yoksulluk oranı düşük ve tüm bu gelişmeler Türkiye'yi ilk beşte birlik gelişmekte olan ekonomiler grubuna sokuyor.

-Fakat daha geniş bir açıdan bakıldığında sorunlar görünmeye başlıyor. İstihdam yüzde 45'e düştü; bu da Türkiyeyi 'en kötü beşte bir'lik gruba sokuyor. Daha da önemlisi yaşam beklentisi 2011-2015 döneminde iki yıl azaldı. Ayrıca gelir ve servet eşitsizliği şaşırtıcı biçimde hâlâ çok yüksek.