Güncel
18 Nis 2016 17:16 Son Güncelleme: 09 Oca 2019 18:41

Türk Keneşi ve SESRIC arasında mutabakat zaptı imzalandı

Türk Keneşi ve SESRIC arasında mutabakat zaptı imzalandı

İSTANBUL (AA) - Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Keneşi) ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik, Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) arasında mutabakat zaptı imzalandı.

Türk Keneşi Sekretarya binasında düzenlenen imza töreninde konuşan Türk Keneşi Genel Sekreteri Büyükelçi Ramil Hasanov, İstanbul'da düzenlenen İİT 13. Zirvesi'nin sonuç bildirgesinin bir maddesinin Türk Konseyi'ne ayrıldığını, hukuki ve resmi olarak İİT ile yeni iş birliğinin başlatılmasından duyulan memnuniyetin ifade edildiğini belirtti.

Bu durumun, resmi ve hukuken İİT ve bütün kollarıyla iş birliğini resmi bir hale getirmeye fırsat tanıdığını belirten Hasanov, "Ekonomik, sosyal araştırma ve istatistik alanındaki çalışmalar Türk Konseyi'ne üye devletler arasında da önem taşımaktadır. Çünkü ekonomik ve istatistik bilgiler olmadan çalışmaları hayata geçirmek mümkün değildir. Bunlar birbirine bağlı olan halkalardır. Bu halkaları ve aynı zamanda bize üye devletin her dördünün de İİT üyesi olduğunu da göz önünde bulundurduğunuz zaman böyle güzel bir iş birliği protokolünün imzalanması doğaldır" diye konuştu.

SESRIC Genel Direktörü Büyükelçi Musa Kulaklıkaya da Türk Konseyi'nin Türk devletleri arasında iş birliği ve dayanışmayı tesis etmek için kurulduğunu, ilişkilerinin gün geçtikçe geniş bir alana yayıldığını söyledi.

Kulaklıkaya, Türk Konseyi'nin, faaliyetlerini Türkiye'nin ev sahipliğinde sürdürmesinin sadece Türkiye açısından değil, aynı zamanda Türkiye'nin potansiyelini teşkilata katacak olmasından dolayı, üye ülkeler açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Her ne kadar aynı kökten, aynı kültürel ve tarihi arka plandan gelen milletlerin oluşturduğu devletlere mensup olunsa da devletler arasındaki ilişkilerin sadece duygusal gönül bağlarıyla yürümediğini dile getiren Kulaklıkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ilişkilerin kurumsallaşması bu tür kuruluşların oluşmasına bağlı. Türkçe konuşan ülkelerin devlet başkanları, parlamentoları yıllarca bir araya geldiler, güzel temennilerde bulundular. Türk Konseyi oluşturulduktan sonra farklı farklı kulvarlarda yürüyen iş birliklerinin kurumsal altyapısı oluşturuldu. İlişkiler, daha bir rayına oturdu. Türk Konseyi'nin üyesi olan ülkeler aynı zamanda İİT üyesi ülkeler olması, bizim için ortak bir şeyler yapma fırsatını da beraberinde getiriyor. Son zirvede Türk Konseyi'ne atıf yapılması, İİT ile ilişkisinin resmiyet kazanmasıyla bizim bugün imzalayacağımız iş birliği mutabakat zaptı da bir anlam ifade ediyor. Dolayısıyla bu zirvedeki temenninin ilk adımını bugün atmış olacağız."

Törende daha sonra Hasanov ve Kulaklıkaya, Türk Keneşi ile İİT arasında kapsamlı iş birliğini başlatarak, İslam coğrafyasının stratejik bir bölgesinde yer alan Türk devletlerinin İslam dünyasıyla ekonomik ve sosyal anlamda daha güçlü entegrasyonuna katkı sağlamak amacıyla hazırlanan mutabakat zaptını imzaladı.

-Türk Keneşi ve SESRIC

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından imzalanan Nahçıvan Anlaşması ile 2009 yılında kurulan hükümetlerarası bir teşkilat olan Türk Keneşi, bölgesel bir iş birliği mekanizması olarak, bölgede ve ötesinde, üye devletler arasındaki iş birliğini hızlandırmak amacıyla ekonomiden, ulaştırmaya, sürdürülebilir kalkınmadan eğitime ve medyadan turizme kadar geniş bir yelpazeyi içeren alanlarda faaliyetlerde bulunuyor.

İİT 8. Dışişleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde 1977 yılının Mayıs ayında Trablus’ta İİT’e bağlı bir kuruluş olarak kurulmasına karar verilen SESRIC ise 1 Haziran 1978 tarihinde Ankara’da faaliyetlerine başladı.

SESRIC, üye ülkelerle ilgili sosyo-ekonomik istatistiklerin yine üye ülkelerin kullanımı için toplanması, derlenmesi, düzenlenmesi ve yayınlanması, üye ülkeler arasındaki iş birliklerinin geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla üye ülkelerdeki sosyal ve ekonomik gelişmelerin araştırılıp, değerlendirilmesi ve raporlanması, üye ülkelerin ihtiyaçları ile İİT'nin genel amaçları doğrultusunda seçili alanlarda eğitim programlarının organize edilmesi görevlerini yürütüyor.