Ekonomi
12 Tem 2017 09:06 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:17

Türk devinden Belgrad seferi

Türkiye'de tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Taypa, Sırbistan'a fabrika açmaya hazırlanıyor. Dev yatırımı Sırbistan Cumhurbaşkanlığı duyurdu.

Türk devinden Belgrad seferi
Türk yatırımcıların Balkanlara olan ilgisi devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda Birleşik Tekstil'in fabrika yatırımı yapacağı haberinin gelmesinin ardından bu kez de benzer bir haber Türkiye'de tekstil sektörünün önde gelen firmalarından Taypa'dan geldi.
 
Habertürk'ün haberine göre, geçtiğimiz günlerde bizzat Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile görüşen Taypa yetkilileri, ülkede bir fabrika açma niyetlerinin olduğunu söylediler.
 
Konuyla ilgili resmi açıklama da Cumhurbaşkanı Vucic'in makamı tarafından yapıldı.
 
Açıklamada, Taypa'nın açacağı fabrika için Kraljevo, Raska ve Loznica bölgelerinde incelemelere devam ettiği ve bin 500-2 bin kişi arasında istihdam sağlayacak fabrikanın bu bölgelerden birinde olacağı kaydedildi.
 
Sırbistan'dan yapılan açıklamanın ardından konuyla ilgili haberturk.com'a bilgi veren Tay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Toprak, sadece tekstil olarak değil grup olarak Balkanlar bölgesinin yatırım için odaklandıkları coğrafyalardan biri olduğunu söyledi.
 
Bölgeyi yakından takip ettiklerini anlatan Toprak, "Bu kapsamda Sırbistan da radarımızda yer alıyor. Konuya dair temaslarımız devam ediyor" dedi.
 
Tay Grup Türkiye'de turizm, inşaat ve tekstil alanlarında faaliyet gösteriyor. Astay Gayrimenkul ve Four Seasons otellerinin sahibi olan grubun tekstildeki en önemli yatırımı ise 1977 yılından beri faaliyette olan Taypa. Taypa'nın, biri Mısır'da dördü Türkiye'de olmak üzere toplam 5 fabrikası bulunuyor.
 
Firmanın tüm fabrikalarında yaklaşık 6 bin kişi çalışıyor.
 
Ağırlıklı olarak denim üretimi gerçekleştiren şirket dünyanın en büyük markaları için üretim yapıyor ve 50'den fazla ülkeye ihracatı var. Geçtiğimiz yıl ağırlığı Avrupa ülkeleri olmak üzere 81 milyon euro ihracat yapan şirketin cirosu ise 95 milyon euroya ulaştı. 
 
Taypa, geçtiğimiz günlerde de Cezayir'de yatırım yapacağını açıklamış ve bunun için TAYAL SPA adında bir şirket kurmuştu. Toplam 2.5 milyon metrekare üzerine kuracağı Organize Tekstil Sanayi Bölgesi ile Avrupa’nın ve Doğu Akdeniz havzasının en büyük tekstil üretim tesisine sahip olacak.
 
2019'DA CEZAYİR

Taypa'nın hedefi ise 2019 yılında halen Cezayir'de inşaatı devam eden tesislerini de faaliyete geçirerek dünyanın ilk beş tekstil ve hazır giyim üreticelerinden birisi olmak.
 
Türkiye'den Sırbistan'a yatırıma giden ilk tekstil firması Jeanci Tekstil olmuştu. Önce Leskovac şehrinde arkasından da Krupanj'da bir fabrika açan şirket şimdiye kadar 10 milyon eurodan fazla yatırım yaptı. Jeanci'nin sağladığı istihdam ise bin kişiyi aştı.
 
Jeanci'nin arkasından Aster Tekstil ve Tibet Moda da Sırbistan'da yatırım kervanına katılan firmalar olmuştu.