Sektörel
16 Kas 2015 17:23 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:46

Türk Akımı projesinde son gelişmeler

Rus enerji şirketi Gazprom'un Üst Yöneticisi Aleksey Miller, Türk Akımı projesinin en kısa zamanda hayata geçirileceğini bildirdi.

Türk Akımı projesinde son gelişmeler
Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'ın haberine göre, Miller, Rus doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak proje için Rusya ve Türkiye'den üst düzey yetkililerin gelecek ay buluşacağını söyledi. Miller, Türk Akımı projesi için hükümetlerarası anlaşmanın beklendiğini hatırlatarak, "Anlaşmanın imzalanmasını beklediğimiz için aralıktaki buluşmada imzalar da gündeme gelecek" dedi.

Rusya tarafından Güney Akım projesinin yerine hayata geçirilecek Türk Akımı projesinin, iptal edilen projenin borularını ve altyapısını kullanacağına dikkati çeken Miller, "Şu an hükümetlerarası anlaşma imzalanmamış olsa da böyle bir gerçek nedeniyle Türk Akımı projesinin en kısa zamanda hayata geçirileceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. Miller, Türk Akımı'nın inşasına ne zaman başlanacağı konusunda ise bilgi vermedi.

Gazprom, ekim ayında Türk Akımı'nın daha önce planlandığı gibi 63 milyar metreküplük kapasiteye sahip olmayacağını, bunu 32 milyar metreküpe indirme kararı aldığını açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Aralık 2014'te iptal edilen Güney Akım Projesi'nin yerine yapılacağını açıkladığı Türk Akımı boru hattının toplam 910 kilometre uzunluğunda olması; bunun 660 kilometresinin Rusya topraklarından, 250 kilometresinin ise Türkiye'den geçirilmesi planlanıyor.