Ekonomi
07 Tem 2015 08:15 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:54

Turizme devlet desteği geliyor

Ekonomi yönetimi, jeopolitik risklerin ihracat ve turizme etkisini azaltmak için kolları sıvadı. İhracatçıya kredi desteği artıyor. Turizmde yakıt desteği uzatılacak

Turizme devlet desteği geliyor
Ekonomi yönetimi jeopolitik risklerin ekonomi üzerindeki etkilerini dikkate alarak ihracat ve turizmi canlandırmak için kolları sıvadı. İhracat alacaklarına sigorta kolaylığından uzun vadeli işyeri kredilerine, kadar bir dizi yeni düzenleme yapılıyor. Bu kapsamda, tur operatörlerine kefalet desteği verilecek, 13 ülkeden gelen uçaklara yakıt desteğinin süresinin uzatılması planlanıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin verdiği bilgiye göre ihracatta Irak, Rusya, Ukrayna kaynaklı 3.6 milyar dolarlık düşüş yaşandı. Müteahhitlikte Rusya-Irak kaynaklı 280 milyon dolar, turizmde Rusya-Ukrayna nedeniyle 810 milyon dolar ve bavul ticaretinde 1.7 milyar dolarlık düşüş oldu. Pariteden dolayı ihracat düşüşü ilk 6 ayda 7.2 milyar dolar, emtia fiyatları nedeniyle ihracat düşüşü de 6 milyar dolara ulaştı. Kısa vadede sağlanabilecek destekler, alternatif güzergâhlar değerlendirilirken, atılacak adımlar şöyle:

İhracatçıya yönelik kredi yelpazesinin genişletilerek, miktarı da artırılacak. Reeskont kredilerinde düzenleme yapılarak sanayiciye daha fazla kredi kullandırılması hedefleniyor. Reeskont kredilerinin limiti geçen yıl 12 milyardan 15 milyar dolara çıkarılmıştı.

İhracat kredilerinde yüzde 100 olan risk ağırlığının küçük işletmelere yönelik kredilerde olduğu gibi düşürülmesi bekleniyor. Gayri nakdi kredilerin ise daha teşvik edici olarak belirlenmesi öngörülüyor. Özellikle, akreditif, teminat mektubu, aval gibi kredilerde yüklerin hafifletilmesi amaçlanıyor.

Hammadde finansmanı için nakit kredi, ihracatçıya malları gümrükte bekletmeyen teminat mektupları verilecek. Kamu bankaları ile birlikte özeller de sanayi kesimine destek için işbirliği yapacak.

Üretime geçmesini beklemeden 6 ay ödemesiz makine ekipman kredi desteği sağlanıyor.

Kredi Garanti Fonu'nun kefalet sağladığı işletme sayısı artırılıyor. Girişim sermayesi fonları da yaygınlaştırılıyor.

Düşük gelirli illerde sanayi yatırımını özendirecek teşvik mekanizmaları devreye giriyor.

Taahhüt hesabı kapatılmayan dâhilde işleme izin belgelerine ek sürenin üçer aylık periyotlarla uzatılması imkânı geliyor.

Rusya başta olmak üzere 13 ülkeden gelen uçaklara 2 aylık süre için 6 bin dolarlık yakıt desteğinin süresi uzatılıyor.

Tur operatörlerine Hazine destekli kredi kefaleti sağlanıyor.