Ekonomi
22 Mayıs 2017 15:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:11

Turizmciler umutlu! 10 milyon turist bekleniyor

Havaların ısınmasıyla birlikte turizm sezonu da açıldı. Tatilciler yavaş yavaş gözde bölgelerde yerini almaya başlarken turizmciler bu yıldan çok umutlu.

Turizmciler umutlu! 10 milyon turist bekleniyor
Yerli ve yabancıların birçoğu tatil için Türkiye'nin gözde bölgelerini tercih ediyor. Havaların ısınmasıyla birlikte açılan turizm sezonuyla birlikte tatilciler akın akın gelmeye başlıyor.  Turizmciler, bu yıl 10 milyon yerli turist hedeflediklerini söyledi.

Konaklama tesislerinde her bütçeye uygun fiyatların bulunabileceğini belirten sektör temsilcileri, “Tatilciler erken rezervasyonda geç kalmadı” açıklamasında bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu yıl hedeflerinin iç pazarda seyahat eden 10 milyon turist sayısına ulaşmak olduğunu söyledi. 2015-2016 yıllarının kendileri için zorlu geçtiğini belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, 2017 ile birlikte tekrar çıkışın başlamasını beklediklerini belirtti.

Bu yıl kötü başlayan sezonun, ilerleyen süreçte satışlar ve genel anlamdaki rezervasyon akışında çok olumlu seyrettiğini dile getiren Ayık, referandum sürecinde yaşanan bir takım siyasi gerginliklerin ise bu kazanımların bir kısmının da kaybolmasına neden olduğunu kaydetti. Rusya ile başlayan ciddi ve olumlu gelişmelerin devam ettiğine işaret eden Ayık, iki ülke arasında hala çözüm bekleyen küçük bir takım sıkıntılar olsa da bu ülkeden rezervasyonlarda olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Sıkıntının Avrupa pazarında olduğuna işaret eden Ayık, “Genel anlamda başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok pazarında, İskandinav pazarında sorunlarımız hala devam ediyor, ancak Avrupa’da  Belçika ve İngiltere pazarında gelişmeler sevindirici gibi görünüyor, pozitif rakamlar var. Almanya başta olmak üzere özellikle orta Avrupa pazarında biz okulların tatile girmesiyle birlikte bir geri dönüş olmasını bekliyoruz. Şu anda seyir ılımlı, ülke içindeki huzur ve güven ortamı tesis edilmiş vaziyette. Referandum sonuçları da halkımız tarafından olumlu şekilde karşılanmış görünüyor ve ülkenin genel sakinliği aslında bizim lehimize işleyen bir durum gibi. Bu böyle devam ettiği takdirde Avrupa’da da son dakika satışlarıyla bir geri dönüş bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

2017 daha iyi

Genel olarak bakıldığında, eğilimlerde herhangi bir bozulma olmadığı takdirde 2017 yılının 2016’dan daha iyi olacağını ifade eden Osman Ayık, bu durumun rakamlara da yansımasını beklediklerini ifade etti. Ayık, şöyle devam etti: “Fiyat anlamında şu anda çok bir şey söylemek mümkün değil, bu satışların bir bedeli var. Yatırımcılarımız ve işletmecilerimiz bu bedeli aslında ödüyorlar, çünkü satışları tekrardan canlandırmak için bir takım fiyat tavizleri ve fiyatla ilgili bir takım düzenlemeler yapılıyor.

Buna kısmen olumlu tepkilerde yavaş yavaş oluşmaya başladı. Okul tatilleriyle birlikte Avrupa pazarında da bir geri dönüş bekliyoruz. Rusya’ya şu anda bakıldığın da rakamlar çok kötü değil bizim beklentilerimiz kadar da değil belki ama olumlu seyrediyor.”

Konaklamaya yatırım

İç turizmin en önemli pazarlardan biri olduğunu dile getiren TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye’deki otel ve konaklama tesislerine bu yıl çok sayıda yerli turist beklediklerini söyledi. İnsanların tatil yapma alışkanlığı kazandığını vurgulayan Ayık, şöyle devam etti: “İç piyasa, elimizde mevcut olan bir pazar. Her ne koşulda olursa olsun insanların seyahat ettiği, seyahat etmek istediği bir durum var ortada.

Son 5-6 yıldır da bu doğrultuda çok ciddi yatırımda yaptık. Bunun meyvelerini görüyoruz. Buradaki en öncelikli hedefimiz, iç pazarda seyahat eden, özellikle otellerde ve tesislerde konaklayan kişi sayısını 10 milyona ulaştırmak. Çünkü fiyatlar ve genel anlamda rakamlara baktığımızda, insanların alım gücüne uygun her türlü fiyatı, tesisi bulmak mümkün. Dolayısıyla halkımızın bu sene ciddi bir iç pazar hareketliliği yapacağına inanıyorum.”