Sektörel
04 Kas 2015 11:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:42

Turizmin umudu seçim sonrası hareketlilik

Turizmciler, 1 Kasım'da gerçekleşen seçimin, tek başına iktidar çıkarmasının turizme olumlu yansıyacağını söyledi

Turizmin umudu seçim sonrası hareketlilik
Yurt içi ve yurt dışından yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle sezondan umduklarını bulamayan turizmciler, 1 Kasım seçim sonuçlarının ardından ortaya çıkan olumlu havanın, turizm ekonomisine de iyi yönlü yansımalarının olacağını düşünüyor. 

Türkiye'nin bin 484 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip ili olan Muğla'da turizmciler, 1 Kasım seçiminin ardından önümüzdeki sezon için umutlarını artırdı.

Bünyesinde barındırdığı tarihi ve kültürel zenginliklerle her yıl 3 milyondan fazla turisti ağırlayan, 250 bin yatak kapasitesi bulunan Muğla'daki sektör temsilcileri, seçimlerin ardından yaşanan gelişmelere bağlı olarak piyasalardaki olumlu hava ve istikrar ortamının sağlanmasıyla turizm ekonomisine de olumlu yansımaları olabileceği görüşünü dile getiriyor.

'Turizm, sakin ortamları sever'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, yaptığı açıklamada, 2016 turizm sezonu için çok bulutlu bir havanın göründüğünü ve belirsizliğin hakim olduğunu söyledi. 



Özbozdağ, 7 Haziran Genel Seçimi'nin ardından Türkiye'nin adeta "toz duman" olduğuna işaret ederek,  "Turizm sektörü barış iklimini ve sakin ortamları sever. Ülkelerdeki siyasi açıdan esen kuvvetli rüzgarlar ve fırtınalı ortamlar turizme zarar verir. İnsanlar tatile gittikleri ülkede siyasi istikrar olsun ve kendilerini güvende hissetmek isterler" dedi. 

Turizmciler olarak seçimin ardından Türkiye'nin bir an önce normal hayata dönmesi gerektiğini ifade eden Özbozdağ, ülkedeki huzur ve güven ortamının artmasının turizme de olumlu yansıyacağını kaydetti.

Özbozdağ, seçim sonuçlarının ardından piyasalardaki olumlu havanın turizm ekonomisine de olumlu yansımalarının olabileceğini vurguladı.  

'Seneye etkilerden kurtuluruz'

İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan ise tek başına bir iktidarın ülkenin menfaati doğrultusunda olduğunu dile getirdi.

Ülkenin seçim sonuçlarının olumlu havasıyla biran önce kaos görüntüsünden çıkacağını düşündüklerini anlatan Arıkan, "Bu olumlu havanın seneye turizm açısından katkısı olacak. Çünkü kötü bir geçiş süreci geçirdik ve kötü bir yıl yaşadık. Geçen seneki aynı dönemde deniz turizminde yüzde 15'lik bir kayıp yaşadık. Ama seneye bunun etkilerinden kurtuluruz" diye konuştu.

'Hızlı adımlar atılması gerek'

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Bodrum Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Sevinç Gökbel de hem bir vatandaş hem de turizmci olarak seçimlerin bitmiş olmasına sevindiklerini anlatarak, uzun süredir herkesin seçim yorgunu olduğunu söyledi.



Ülkedeki belirsizliğin bitmesinin çok iyi olduğunu vurgulayan Gökbel, "Çok yüksek bir katılımla insanlar istikrar ve güvenliğe daha çok tercihte bulundular. Turizm de güvenin ve huzurun olduğu yerde daha çok yeşeriyor. Bence olumlu etkileri olacak. Turizm açısından da turizm sektörü uzunca bir süredir başsız gibiydi. Hızla kararlı adımların atılması gerekir" ifadelerini kullandı.

'Göçmen sorunu mutlaka çözülmeli'

Bodrum Otelciler Derneği Genel Sekreteri Orhan Kavala ise 5 aylık bir istikrarsızlıktan sonra, 1 Kasım'da yapılan seçimlerin ardından tek başına bir hükümetin olmasının aradaki bu boşluğun telafi edilmesi açısından bir avantaj olacağını kaydetti.

Önümüzdeki süreçte turizmle ilgili mutlaka çok acil bazı tedbirlerin alınması gerektiğine işaret eden Kavala, şöyle konuştu:

"Özellikle Bodrumla ilgili olarak göçmen sorununun mutlaka çözülmesi gerekir. Bunun yanında tanıtımların başladığı şu süreçte yurt dışında mutlaka Türkiye'de güvenlik açısından bir problemin olmadığının anlatılması ve insanların ikna edilmesi ziyaretçilerin Türkiye'yi tercih etmelerinin sağlanması gerekir. Bu nedenle biran önce hükümetin kurulması, kurulan hükümetin Kültür ve Turizm Bakanı'nın da bu konuda ortak akılla bu tedbirleri alması gerekir."