Konut Haberleri
20 Kas 2014 14:42 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:10

Tüketiciye müjde!!

Bir yıl önce yürürlüğe giren Tüketici Yasası'nın kritik yönetmelikleri yeni devreye giriyor

Tüketiciye müjde!!
76 milyon vatandaşa yeni haklar getiren Tüketici Kanunu’nun uygulanmasına ilişkin tüm yol haritası netleşiyor. 28 Mayıs 2014’te yürürlüğe giren kanunun yönetmelikleri de büyük ölçüde tamamlandı. Star'ın haberine göre 4 yönetmelik Başbakanlık’a gönderilirken, kalan 10 yönetmeliğin de 28 Kasım tarihine kadar bir yıllık süre dolacağı için yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Başbakanlık’a gönderilen 4 yönetmelikte hakem heyetleri ve raportörlerin yapısına yönelik düzenlemeler yer alıyor. Edinilen bilgilere göre yeni yönetmelikle Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmak için gereken üst limit 1.200 TL’den 3 bin liraya çıktı. Yani tüketici satın aldığı hizmet veya ürün 3 bin liraya kadar bir bedeli kapsıyorsa artık mahkeme yerine direkt Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurabilecek. Böylece çözüm süreci kısalacak.

UZMAN KADROLAR GÜÇLENDİRİLİYOR!

Ayrıca yönetmelikle 500 uzman raportör alımına ilişkin altyapı da hazırlandı. Bu sayede tüketici mahkemelerinin iş yükü de azalmış olacak. Önümüzdeki hafta bütün uygulamaların netleşeceği yeni kanuna göre satıcının konut satışına başlamadan önce, konut adedi otuzun üzerinde olan projeler için bina tamamlama sigortası yaptırması zorunlu.

Tüketicinin kredi itibarının değerlendirilmesi sonucunun olumsuz olması halinde kredi verenin tüketiciyi ücretsiz olarak bilgilendirmesi gerekiyor. Abonelik sözleşmelerinde (elektrik, su, doğalgaz, telefon) faturanın zamanında ödenmemesi durumunda tüketiciden gecikme faizi dışında ücret, tazminat ve benzeri adlarla herhangi bir bedel alınamayacak. Yıllık gecikme faiz oranı, belirlenen kanuni faiz oranını geçemeyecek.

Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı Başkanı Bayram Kısıklı, yeni Tüketici Kanunu ile AB Tüketici Hakları Direktifi’nin, Türkiye’de kurumlaştırıldığını belirterek  28 Kasım’ın Türkiye’de ‘Tüketici Devrimi’nin doğum tarihi olduğunu vurguladı. Kısıklı, bu tarihten sonra zayıf tüketici kavramı olmayacağını belirterek güçlü, haklarla ve hak arama yollarıyla donatılmış tüketici dönemi başladığını kaydetti. Kısıklı “Yönetmelikle sözleşmeden cayma hakkı süreleri 7 günden 14 güne, tüketici hakem heyetlerinin yetkileri bin 200 TL’den 3 bin TL’ye çıkarılmıştır” diye konuştu.