Konut Haberleri
16 Kas 2018 10:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 06:02

Trump'tan "Gülen'i iade edin" talimatı! Süreç nasıl işleyecek?

Trump yönetimi, FBI, ABD Adalet Bakanlığı ve ABD İçişleri Bakanlığı’na Fethullah Gülen’in iadesini sağlayacak yasal yollar bulmaları için emir verdi...

Trump'tan "Gülen'i iade edin" talimatı! Süreç nasıl işleyecek?
NBC’nin haberine göre Trump yönetimi federal kanun yürütme kurumlarından “Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın” yasal yollarının araştırılmasını istedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle sıkışan Suudi Arabistan yönetimini rahatlatmak için cinayette rolü olduğu belirtilen 17 kişi için göstermelik yaptırım kararları alırken, bunun hemen arkasından bir başka adım için kolları sıvadığı ileri sürüldü.

ABD merkezli NBC’nin konuyla ilgili dört kişiye dayandırdığı haberine göre; Trump yönetiminden yetkililer, ABD Adalet Bakanlığı ve FBI’dan kurumlarından “Fethullah Gülen’i ABD’den çıkarmanın” yasal yollarının araştırılmasını istedi.

FETÖ elebaşı Gülen'le ilgili yürütülen bir soruşturma olduğunu belirten kıdemli bir yetkili de, "Söz konusu kişinin eylemlerinin Türk hükümetine karşı olup olmadığı ve suç sınırına girip girmediği inceleniyor" dedi. Graham, soruşturmanın kendilerini nereye götüreceğine göre durumu gözden geçireceklerini ifade etti.

Konu üzerinde FBI (Federal Soruşturma Bürosu), ABD Çalışma Bakanlığı,  ICE (Kaçak Göçmenlerle Mücadele Birimi) ve IRS (Amerikan Vergi Dairesi) olmak üzere dört Amerikan Federal Ajansı çalışıyor.

Trump’ın Gülen’i ülkeden çıkarmanın karşılığında Erdoğan’dan Suudi yönetimi üzerindeki baskıyı sonlandırmasını isteyeceği ileri sürülürken, NBC’nin soru yönelttiği Ulusal Güvenlik Konseyi, FBI, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İç Güvenlik Bakanlığı ve Gülen’in avukatı soruları yanıtsız bıraktı.

GÜLEN KENDİ İSTEĞİYLE Mİ AYRILACAK

Gazeteci Ragıp Soylu’nun yaptığı paylaşıma göre ise Trump’la ilişkisiz Amerikalı yetkililer, isteğin ciddi olduğunu anlayınca öfkelendi.

Soylu sosyal medya ­hesabından konuyla ilgili Amerikan NBC’yi kaynak göstererek şunları yazdı:

“Trump yönetimi ve Türk yetkililer, Fethullah Gülen’in iade edilememesi durumunda Güney Afrika’ya gönderilmesi konusunda da müzakerelerde bulundu. Olursa Gülen’in kendi isteğiyle gitmesi gerekecek.

Trump, Gülen’in iadesi meselesini Kaşıkçı cinayeti sonrasında gündeme getirdi. Türkiye’nin Suudi üzerindeki baskısını azaltması amaçlanıyor olabilir. Türk yetkili iki konu arasında bağlantı görmüyoruz dedi. Konu Pompeo’nun Türkiye ziyaretinin ardından konuşulmaya başlandı.

ABD Adalet Bakanlığı, Gülen’in iadesi için gerekli yasal gerekçenin olmadığını, elde yeni delil olmadığını söyledi. Trump yönetimi bunun üzerine başka yasal çözüm yolu önerileri istedi. FBI ve diğerleri Gülen’in hiçbir ABD yasasını ihlal etmediğini vurguladı.

Trump yönetimi ilk kez Gülen dosyasını 2017’de göreve başladıktan sonra ele almıştı. Ekim ortasında başlayan bu süreç ikinci defa ele alınması demek oluyor.”

ABD DIŞİŞLERİ YALANLADI

ABD Dışişleri, 'ABD yönetiminin, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayı üzerine Türkiye'yi yatıştırmak için Fetullah Gülen'in iade edilmesini değerlendirdiği' iddiasını yalanlayarak, "Bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular. Beyaz Saray herhangi bir görüşme yapmadı. Türkiye'den gelen belgelerin değerlendirmesi sürüyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında Cemal Kaşıkçı suikastine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sözcü Nauert, Amerikan NBC News kanalının "ABD yönetiminin, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesi olayından sonra Türkiye'yi yatıştırmak için Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin yasal yolları araştırdığı" şeklindeki iddiasını yalanladı.

Cemal Kaşıkçı olayı ile Gülen'in iade edilmesi arasında herhangi bir bağlantı olmadığını kaydeden Nauert, Beyaz Saray'da bu yönde bir görüşme yapılmadığını söyledi.

Nauert, "Türklerden bu konuda (Gülen'in iadesi) birçok talep aldık. Türk hükümetinin Gülen'in iadesiyle ilgili sunduğu delilleri halen değerlendiriyoruz. Bu tamamen Adalet Bakanlığı bünyesinde yürüyen bir süreç. Ancak size şunu söyleyebilirim ki bu iki konu birbiriyle ilgisiz konular. Ayrıca Beyaz Saray'da görevli arkadaşlarımızla konuştuk, bu konuyla ilgili bir tartışmanın orada yapılmadığını belirttiler" ifadelerini kullandı.