Kentsel Dönüşüm
26 Ağu 2015 15:57 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:13

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde şok gelişme!

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında işler karıştı. TOKİ'yle davalık olan Tozkoparan'da şimdi yeni proje sinyalleri verildi. İşte TOZDER'den ve daire sahiplerinden aldığımız son durum...

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesinde şok gelişme!
Güngören Tozkoparan Mahallesi’nde gerçekleşecek kentsel dönüşüm projesi hakkında yaşananlar iyice karışmaya başladı. Ev sahiplerinden ve TOZDER'den aldığımız bilgilere göre TOKİ'yle davalık olunan proje kapsamında yeni projenin de sinyalleri verildi.

Tozkoparan kentsel dönüşümü hakkında ev sahiplerinden aldığımız bilgiler doğrultusunda kentsel dönüşüm kapsamındaki bahçeleri ve evleri TOKİ almış, anlaşmak istemişti. Ancak kurulan dernek dava açarak buna itiraz etti.

50 senelik binalardan meydana gelen Tozkoparan'da 6 ay içinde gerçekleşen bu süreç sonucunda daire sahiplerine giden bilgi TOKİ'nin kazandığı yönünde...

TOZDER'den davayı kazandık açıklaması!

TOZDER'den yapılan açıklama:
2008 yılında TOKİ'nin planları İBB tarafından 6. Danıştay Dairesi'ne açılan dava ile iptal edilmişti. 2012 yılında ise Bakanlar Kurulu'nun 6306 kanun kapsamında Tozkoparan için verdiği riskli alan kararını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na TOZDER olarak, 14. Danıştay Dairesi'nde açtığımız dava ile biz kazandık. Şu anda dava Danıştay Daireler Genel Kurulu'nda. Fakat şu anda TOKİ ile Güngören Belediyesi birlikte 2008 p lanlarına benzer bir proje yapmaya çalışıyorlar. Bunu ne zaman ilan edecekler belli değil. Gerçek bilgilendirme yapılmıyor. Fakat mahallemizin halkının, TOZDER'in kazandığı dava nedeniyle eli çok daha güçlü.

60 hektar alan yenilenecekti!

Tozkoparan kentsel dönüşüm projesi kapsamında 60 hektar alan yenilenecek 5 bin 560 konut depreme dayanıklı hale gelecekti. TOKİ ve Güngören Belediyesi'nin birlikte yürüttüğü dönüşüm çalışmalarına çıkan pürüzler nedeniyle başlanamadı. Güngören Belediyesi, Tozkoparan’da kentsel dönüşüm konusunda halkı bilgilendirmek amacıyla Tozkoparan Bilgilendirme Ofisi’ni (TOBİM) 13 Ağustos 2014'te hizmete açmıştı.

Nisan 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanun çerçevesinde riskli alan ilan edilen Tozkoparan Mahallesi’nde gecekondulardan kentsel dönüşümle arındırılacaktı. Güngören Tozkoparan kentsel dönüşüm proje alanında toplam 6436 bağımsız birim ve de 6351 hissedar bulunuyor. Yıl sonunda başlaması planlanan projede imar planları onaylanıp daire sahiplerine tebligat yollanacak ve sözleşmeler imzalanacak.

İstanbul Tozkoparan Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında:



İstanbul Güngören Belediyesi ve TOKİ tarafından yürütülen proje 60 hektarlık bir alanı kapsamaktadır. 775 sayılı Gecekondu Kanunu çerçevesinde Tozkoparan'da gerçekleştirilecek olan proje İstanbul'un en önemli ve kapsamlı dönüşüm projelerinden biridir. Deprem riski ve bölgede bulunan yapıların ekonomik ömrünü tamamlamış olması gerekçesi ile alan için kentsel dönüşüm kaçınılmaz bir hal almıştır.

Proje alanında toplam 6436 bağımsız birim ve 6351 hissedar bulunmaktadır. Alan genelinde, Bayındırlık Bakanlığı'nın 1960'lı yıllarda, Gecekondu Önleme Projesi adı altında yapmış olduğu sosyal konutlar yer almaktadır. Özel mülkiyetin çoğu saçak mülkiyetine ( binanın izdüşümü içerisinde kalan şahıs mülkiyeti) dayalı olduğu için proje alanının %44 'ü hazine arazisidir. Bu durumla birlikte alan içersinde, tapulu imarsız parseller ve birbirinden kopuk 2 adet kaçak yapılaşma bölgesi bulunmaktadır.

Proje kapsamında hak sahipleri ile sosyo demografik yapının tespiti için yürütülen anket çalışmaları tamamlanarak, istatistiki analizler çıkartılmış olup, veriler ışığında tasarım projelerine yön verilmeye başlanmıştır.  Bununla birlikte arazide detay alımı çalışmaları sonuca ulaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda mevcut arsa, yapı ve ağaç bedelleri çıkarılmış ve bu bedellerin yeni projeye dönüşüm katsayıları hesaplanmıştır. Katsayılar hesaplanırken farklı mülkiyet tipleri göz önünde bulundurularak her biri için ayrı parametreler oluşturulmuştur. Diğer iş kalemleri için çalışmalar devam etmektedir.

Alan Bilgileri
Proje Alanı 60 ha
Hisse Sayısı 6351
Yapı Sayısı 814
Bağımsız Birim Sayısı 6436
Yapı Kullanımı Konut-İşyeri-Kamu
Yapı Kat Adedi 1-6
Yapı Cinsi Betonarme -Yığma

Kübra GENÇ/Emlakeki.com