Ekonomi
29 Eyl 2017 10:43 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:27

Torba yasadan çıktı! Onu yapana hapis!

Meclis'e gönderilen yeni torba yasaya göre, sarma sigara satana, bulundurana ve nakledene 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca 10 yılını dolduran kamu konutları da ihaleyle satılabilecek.

Torba yasadan çıktı! Onu yapana hapis!
Meclis'e gönderilen yeni torba yasada birçok yenilik bulunuyor. Bu kapsamda 
10 yılını doldurmuş lojmanlar ihaleyle satışa çıkarılacak.

Sarma sigara satana hapis cezası

TBMM'ye sunulan torba yasada sarma sigara satanlara da ağır cezalar gündemde. Makaron veya yaprak sigara kağıdına ticari amaçla sarmalık kıyılmış tütün doldurarak satanlara, 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası verilecek. 

Özelleştirme 20202ye kaldı...

Tasarıya göre kamu taşınmazları üzerinde turizm yatırımı gerçekleştirilmek amacıyla tahsis yapılan işletmecilerin tahsis süreleri yıla kadar uzatılabilecek. Tasarıyla TCDD’nin özelleştirme süreci de erteleniyor. Buna göre TCDD A.Ş.’nin kamu hizmet yükümlüsü olarak süresi 31 Aralık 2020’ye kadar uzatılacak. Tasarıyla Merkez Bankası’na gerçek ve tüzel kişilerden bilgi isteme yetkisi tanınacak, bağımsız denetimin gerektiğinde teknik danışmanlıktan da yararlanma yetkisi verilecek.

Tasarıyla cep telefonu abonelerinin yurtdışında yaptıkları kullanımlara ilişkin bedel KDV ve Özel İletişim Vergisi’nden istisna olacak.

Park aydınlatması belediyelerden

Tasarı ile genel aydınlatma, özel dağıtım şirketlerinin faaliyet alanından çıkarılıyor. Buna göre sokak aydınlatması için TEDAŞ tarafından, yine devlet kuruluşu olan TETAŞ’tan elektrik temin edilecek. Düzenleme ile trafik sinyalizasyonu, halkın ücretsiz kullanımına açık ve kamuya ait park, bahçe, tarihi ve ören yerlerinin aydınlatılması genel aydınlatma tanımından çıkarılarak bu tesislerin aydınlatma giderleri belediyeler ile ilgili kurumlar tarafından ödenecek. Camilerin elektrik giderlerini Diyanet ödeyecek.