Konut Haberleri
28 Ağu 2014 14:30 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:44

Toplu konut projesinde 'Berlin duvarı'

Ankara'da toplu konut projesinde, topraktan hak sahibi olanlar ile firmanın müşterileri arasına 5 metrelik duvar örüldü.

Toplu konut projesinde 'Berlin duvarı'
Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir şirket, toprak sahiplerine verilen binalarla bir milyon liraya satılan dairelerin bulunduğu apartmanların arasına 5 metre yüksekliğinde duvar inşa etti.

Gecekondudan hak sahibi olanlar ile firmanın 'çok özel' müşterileri birbirinden ayrıldı. Sinpaş Altınoran yetkilileri ise duvarın normal olduğunu, 'güvenlik alanı oluşturulduğunu' vurguluyor.

Farklı nizamiye kapısından girip çıkacak olan toprak sahipleri, 'utanç duvarı', 'Berlin Duvarı', 'İsrail'in Filistinlilerin geçişini engellemek için yaptığı duvar' diye tarif ettikleri uygulamaya tepki gösteriyor.

Toplamda 1 milyon 850 bin metrekare alan üzerine kurulan Sinpaş Altınoran, Türkiye'nin en büyük toplu konut projesi olarak kabul ediliyor. 9 bin 249 konuttan oluşan projede 2 bin 419 toprak sahibi bulunuyor.

Sözleşmede yer almayan duvardan rahatsız olan toprak sahipleri, ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor.

SÖZLEŞMEDE YER ALMIYORMUŞ

2006 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi, Çankaya'nın Oran semtindeki bu kentsel dönüşüm alanını üçüncü ihale sonunda Sinpaş Yapı'ya verdi. Hak sahiplerine yüzde 37 kat karşılığı verilen projede sona gelindi, 45 gün sonra ilk etabın konutları teslim edilmeye başlanacak. Ancak firmanın konutları inşa ederken uyguladığı yöntem, tartışma meydana getirdi.

Sinpaş Yapı yönetimi, hak sahiplerine verdiği konutlarla kendine ayırdığı konutların arasına yüksekliği 5 metreyi bulan duvar örmeye başladı. Böylece topraktan hak sahibi olanlar ile Sinpaş Yapı'nın konutlarında ev sahibi olanlar birbirinden izole edilecek. Sözleşmede yer almayan duvardan rahatsız olan toprak sahipleri, ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor.

FİRMA BİZİ DIŞLADI

Sinpaş Yapı'nın kendilerini dışladığını iddia eden hak sahipleri, bu durumun 'ayrımcılık' olduğunu belirtti. "Bizim toprak sahipleriyle hiçbir ilgimiz yok. Zaten aramızda da duvar olacak. Sizin yeriniz nezih ve tüm sosyal donatılarıyla hizmetinizde olacak." denilerek konut satışı yapıldığını iddia eden toprak sahipleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin duvara göz yumduğunu vurguladı.

İSRAİL'İN ÖRDÜĞÜ DUVAR GİBİ, BERLİN DUVARI GİBİ

Toprak sahiplerinden Hüseyin İldeniz, 'güvenlik gerekçesiyle' konutların ortasından geçirilen duvarın, İsrail'in Filistinlilerin geçişini engellemek için kurduğu duvara benzediğini söyledi.

Mustafa Binmez ise Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne güvenerek arazilerini verdiklerini; ancak bugün sahipsiz kaldıklarını kaydetti.

Adının açıklanmasını istemeyen bir başka hak sahibi, "Bize verdikleri konutlar ile satış için kendilerine hazırladıkları konutlar arasında ciddi fark var. Bunu anladık; ancak konutların ortasında örülen bir duvarla bizi ayırmaları ayrımcılığın en ileri noktasıdır. Güvenlik gerekçesiyle diyorlar. Biz kimin güvenliğini tehdit ediyoruz ki? Firma, müşterilerine daha izole edilmiş, lüks bir yer bırakmak için bizim konutlarımızın arasında Berlin Duvarı gibi duvar örüyor." şeklinde konuştu.

DAİRELERİN TESLİMİ GECİKTİ

Hak sahipleri, kendileri için inşa edilen blokların çevresindeki peyzaj çalışması ile firmanın satışa sunduğu konutlardaki peyzaj çalışması arasında dağlar kadar fark olduğunu vurguladı. Toprak sahipleri, 'kendi topraklarında yabancı' bırakıldıklarını vurguladı.

Araziyi Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden ihaleyle alan Sinpaş Yapı, 2 bin 419 hak sahibine konutlarının 36 ay içerisinde teslim edileceğini açıklamıştı; ancak üzerinden yıllar geçmesine rağmen teslim edilmedi. Üstelik firmanın hak sahipleri için düşündüğü bazı bloklara daha başlanmamış bile.

SİNPAŞ YAPI: GÜVENLİK GEREKÇESİYLE, NORMAL BİR UYGULAMA

Sinpaş Altınoran yetkilileri, duvarın 'güvenlik gerekçesiyle' inşa edildiğini, 'normal bir uygulama' olduğunu açıkladı. Duvarın herkesten habersiz gizlice yapıldığı iddialarını reddeden Sinpaş Yapı yetkilileri, projenin güvenliği nedeniyle duvar inşa edildiğini, kimsenin mağdur edilmediğini iddia etti. Duvarın projede yer almadığı, hukuksuz bir şekilde inşa edildiği yönündeki iddialara ise şu cevabı verdiler: "Biz bu konuda bir şey söyleyemeyiz, yetkimiz değil." Sinpaş Yapı yetkilileri şunları söyledi: "Bir güvenlik alanı oluşturulması lazımdı. Biz de bunu duvarla sağlıyoruz. Duvarın dışında kalanlar da kendi güvenlik önlemlerini alıp, alanlarını oluşturabilirler. Bu normal bir uygulama."