Konut Haberleri
09 Kas 2017 09:56 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:32

Topbaş'ın 'Ustalık Eseri' hayata geçecek mi?

İBB Başkanı Mevlüt Uysal, halihazırda devam eden projeler hakkında açıklamalara bulundu. Uysal, artık imar artışı olmayacağının altını çizdi. Başkan Mevlüt Uysal, Topbaş'ın ustalık eserim dediği projeye şu anda öncelik olmadığını dile getirdi.

Topbaş'ın 'Ustalık Eseri' hayata geçecek mi?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul’da devam eden projelerle ve yeni planlarla ilgili bilgiler verdi.

Başkana Taksim’den metro çalışmalarına, AKM’den kentsel dönüşüme kadar bir dizi soru soruldu.

HaberTürk'ten Esra Boğazlıyan'ın haberine göre, Başkanlık koltuğuna oturduğu 28 Eylül’den bu yana birifing aldığını ve 40 günlük görev süresinde İstanbul’un fotoğrafını çektiğini söyleyen başkanın masasındaki en önemli konulardan biri kentsel dönüşüm...

İmar artışı yok

Dönüşüm projelerinde bundan böyle kesinlikle imar artışına izin verilmeyeceğini aktaran Uysal, kentsel dönüşümdeki prensiplerini şöyle anlattı:

“İstanbul’da yenileme ihtiyacı olan yapı sayısı yüzde 70-80 oranında. Eğer bir kentsel dönüşüm yapılacaksa muhakkak yerinde yapılacak. Hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Yani bina yıkılıp aynı bina olarak yapılacak, ilave daire yapılamayacak. Büyükşehir olarak, 2018 bütçemizde de kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdık. Vatandaşa, ‘Senin daireni yıkıp yapalım ama 120 metrekare ise 100 metrekare olarak 20 metrekare düşük verelim. O 20 metrekarenin ortalama İstanbul’da yüzde 60-70 maliyetleri karşılayacağını hesaplıyoruz. Yüzde 30-40 olarak belediye desteğimiz olursa, yerinde yıkıp yapmak istiyoruz. Yaklaşık 800 bin konutun bu şekilde yenilenmesi gerekiyor. Tahmin ediyorum 15-20 bin konut sahibi ‘Biz hazırız başlayalım’ konumunda olabilir. Bu şekilde bir çalışma ile 10-15 yılda İstanbul’da dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum.”

Başkan Uysal, bundan böyle imar artışı olmayacağının altını net bir şekilde çizdi, yeni gökdelenlere izin vermemek için mücadele edeceğini belirtti.

Topbaş'ın projesi yapılmayacak

Eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘Ustalık eserim’ olacak dediği Haliç-Unkapanı Su Altı Karayolu Tüneli Geçiş Projesi hayata geçecek mi? Başkan Mevlüt Uysal, bu projenin gerçekleşmeyeceğini açıkladı: “Başlamamış bir projeyi yapmak yeni gelenin görevi değildir diye düşünüyorum. Başlamış da yarıya gelmiş olsaydı evet o ustalığı devam ettirebilirdik. Şu anda baktığımız zaman ondan öncelikli yapmam gereken şeyler olduğunu düşünüyorum.”