Ulaşım
02 Oca 2018 17:53 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:37

Topbaş'ın 6 metro projesi iptal edildi

İstanbul’un yeni başkanı Mevlüt Uysal, Kadir Topbaş döneminde ihalesi yapılan 6 metro projesiyle ilgili dikkat çeken bir karara imza attı.

Topbaş'ın 6 metro projesi iptal edildi

İstanbul’un eski belediye başkanı Kadir Tobbaş döneminde ihalesi gerçekleştirilen 6 metro projesi rafa kaldırıldı. Yeni başkanı Mevlüt Uysal’ın, 925 milyon euro borçlanma ile yapılacak projelerin üstünü çizmesi kamuoyunda şok etkisi yarattı. 

DIŞ FİNANS KULANILACAKTI

İBB Meclisi daha önce Uysal’a, ihalesi gerçekleştirilen ve inşaatlarına başlanan ve 12 milyar 859 milyon 636 bin 112 liraya ihale edilen 6 metro inşaatı için 925 milyon Euro borçlanma yetkisi vermişti. Karara göre, Kaynarca-Pendik-Tuzla metro hattı için 120, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli metro hattı için 170, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattı için 175, Kirazlı-Halkalı metro hattı için 170, Başakşehir-Kayaşehir metro hattı için 70 ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı için 220 milyon olmak üzere toplamda 925 milyon euro dış finans bulunacaktı.

İHALEYİ ALAN FİRMA DUYURDU 

Çalışmalarına 12 Ağustos 2017 tarihinden başlanan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu’nun ihalesinin ardından, bugün de Alarko Holding bağlı ortaklığı Alsim Alarko’nun yer aldığı ortak girişimin 1.6 milyar lira bedelle sözleşme imzaladığı Kaynarca-Pendik-Tuzla metrosu inşaat ve elektromekanik sistemleri ihalesinin iptal edildiği duyuruldu.Yapım süresi bin 20 gün süreceği planlanan Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu’nun ihalesini Nurol-Gülermak ortaklığı kazanmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı(İBB) tarafından Gülermak Ağır San. İnş. ve Tah. A.Ş. ve Nurol İnş. ve Tic. A.Ş.’ye yollanan 29 Aralık 2017 tarihli yazıda “Ümraniye-Ataşehir-Göztepe Metrosu İnşaat ve Elektromekanik Sistemler Temin, Montaj ve İşletmeye Alma İşleri” projesi yedi gün içerisinde, yüklenici firmaların idareye göndereceği temsilcilerle ihalenin iptali ve sözleşmenin karşılıklı olarak feshinin yapılması rica edildi.