Konut Haberleri
24 Eyl 2017 09:31 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:26

TOKİ yurtdışına açılıyor!

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün markası haline gelen TOKİ, yurtdışına açılmak için görüşmelerini sürdürüyor.

TOKİ yurtdışına açılıyor!
Türkiye'de büyük projelere imza atan ve milyonlarca vatandaşı ev sahibi yapa Başbakalık Toplu Konut İdaresi, yurt dışında da örnek teşkil etmeye devam ediyor.

Sabah gazetesi köşe yazarı Özlem Doğaner'de bugünkü köşesinde TOKİ Başkanı Ergün Turan'dan öğrendiği projelere yer verdi. 

İşte o yazı;

2016'da yurtdışında üstlenilen yeni proje tutarı 10.1 milyar dolar oldu. Önümüzdeki günlerde daha yüksek rakamlara ulaşılabileceğinin de sinyalleri geliyor. Toplu Konut İdaresi Başkanı Ergün Turan'dan öğrendim. Yeni bir hazırlık var.

TOKİ, sektörün bileşenleriyle, odalarla, ilgili derneklerle masada. Turan, "Özel sektörümüz zaten güçlü ve pek çok ülkede harika işler yapıyor ama biz kamu- özel sektör işbirliğiyle farklı bir alan açabilir miyiz? TOKİ'nin sosyal konut üretimindeki başarı hikâyesini farklı bir segmentte yurtdışına taşıyabilir miyiz? Türkiye için yeni bir ekonomik fırsata çevirebilir miyiz? Bunun için görüşmelerimiz sürüyor" diyor. Devlet güvencesiyle özel sektörün dünyayı inşa etmekte daha da ileri gitmesi mümkün.

80'den fazla ülkeye gidildi

TOKİ'yi Robin Hood'a benzetenlere katılıyorum. Ama daha da önemlisi Türkiye'nin dünyadaki önemli markalarından biri oldu. Öyle ki son 3 yılda 80'den fazla ülkeden heyet gelip bilgi alıyor, uygulama desteği istiyor. Turan, ne gelişmekte olan ne de gelişmiş ülkelerde böyle bir idare şekli olmadığını vurguluyor.

"Yılda 65 bin konut yaptığımızı söylediğimizde inanamıyorlar. Sadece konut değil, hastane, yurt, stat ve pek çok stratejik alanda şantiyelerimiz durmuyor. Bu, Türkiye'nin başarı hikâyesidir" diyor.

1 yılda 65 bin konut

Hatırlatalım. 1984-2003 yılları arasında 43 bin konut üreten TOKİ, son 14 yılda 802 bin konut yaptı. Bir yılda üretilen 65 bin konutun sadece 2 bini hasılat paylaşımı yöntemiyle gelir elde etmek için yapılan konutlar. Bu gelir de zaten sosyal konut yapımı için kullanılıyor.