Ekonomi
05 Ara 2017 15:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:35

Time yılın kişisi adaylarını belirledi

ABD merkezli TIME dergisi 2017'nin 'Yılın Kişisi' unvanı için finalistleri belirledi. 10 finalist arasında geçen hafta dergiyle bu konuda Twitter üzerinden tartışan ABD Başkanı Donald Trump da bulunuyor.

Time yılın kişisi adaylarını belirledi
 
TIME dergisi 2017 için 'Yılın Kişisi'ni yarın açıklamadan önce finale kalan 10 kişi ve kurumu duyurdu. Finalistler arasında ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, aktivist atlet Colin Kaepernick, bu yıl dünyanın en zengin insanı olan Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Trump'ın ekibinin Rusya ile olası bağlarını soruşturan komisyonun başındaki eski FBI Direktörü Robert Mueller de bulunuyor.

Listede ABD'de etkili isimlerin adının karıştığı cinsel taciz skandallarının ardından sosyal medyada başlatılan ve çoğunluğu kadınlardan oluşan kullancıların yaşadığı cinsel saldırı ve tacizleri ifşa ettiği '#MeToo' (Ben de) hareketi ile 'Dreamers' (Hayalperestler) olarak adlandırılan genç yetişkin kayıtdışı göçmenler de yer aldı. ABD'ye çocukken getirilen 'Hayalperestler'in ülkedeki legal statüleri bu yıl belirsizliğe sürüklenmişti.

Time dergisi okuyucuları ise 2017 yılında dünyanın en etkili ismi olarak Suudi Kraliyet Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'i seçti. 2016'da TIME'ın 'Yılın Kişisi' seçtiği Trump, geçen ay Twitter üzerinden dergiyle atışmıştı. Trump "TIME dergisi beni arayarak benim büyük ihtimalle geçen yıl olduğu gibi Yılın Kişisi olacağımı söyledi. Ancak röportajı ve fotoğraf çekimini kabul etmem gerekiyormuş. Ben büyük ihtimalle bunu reddedeceğim. Yine de teşekkürler" diye yazmış, TIME ise Başkan'la irtibata geçtiklerini yalanlayarak "TIME, 6 Aralık olan yayım tarihime kadar seçimimiz konusunda yorum yapmaz" ifadelerini kullanmıştı. 

​1927'den beri verilen bu ünvan 'Son 1 yılda olumlu ya da olumsuz olarak haberlerde en fazla etki yaratan isme' veriliyor. 1938'de Adolf Hitler, 1942'de ise Joseph Stalin 'Yılın Kişisi' seçilmişti.