Sektörel
27 Eki 2016 10:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:46

Ticari araçlara ÖTV indirimi!

Ticari araçların yenilenmesine ÖTV muafiyeti geldi. Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi...

Ticari araçlara ÖTV indirimi!
Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na eklenen geçici maddeyle şehir içi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı faaliyeti (araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri hizmet ifası faaliyetleri hariç) ile ticari yük taşımacılığı faaliyeti dolayısıyla gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek ve tüzel kişiler tarafından, söz konusu faaliyetler kapsamında kullanılan taşıtların yenilenmesinde 30 Haziran 2019 tarihine kadar ilk edinim ÖTV'den müstesna olacak.

Düzenlemeden maliki olunan, trafik tescil kuruluşlarınca ticari yolcu veya yük taşımacılığında kullanılmak üzere kayıt ve tescil edilmiş her bir taşıt bakımından, aynı cins bir taşıtın ilk iktisabında yararlanılacak. Yenilemeye konu edilen taşıtın, istisnadan yararlanılan tarihten itibaren 2 tam yıl içerisinde satılması, devredilmesi veya sair suretle işletme kayıtlarından çıkarılması şart olacak.

Taşıtın, ilk iktisap tarihinden itibaren 3 tam yıl geçmeden, veraset yoluyla intikaller hariç, devri halinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan, ticari yolcu veya yük taşımacılığı faaliyetinden çekilmesi halinde ise taşıtın ilk iktisabındaki matrah esas alınarak, devir veya ticari taşımacılık faaliyetinden çekilme tarihindeki oran üzerinden hesaplanan ÖTV alınacak. Araç kiralama, özel yolcu transferi ve benzeri (motorlu taşıtlar sürücü kursu, şoförlük kursu gibi) hizmet ifası faaliyetlerinde bulunanların bu faaliyetlerinde kullandıkları/ işlettikleri taşıtlar bakımından yararlanmaları mümkün olmayacak.

Ayrıca maliki olmadıkları taşıtlarla ticari yük taşımacılığı veya şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetiyle iştigal edenler de bu istisnadan yararlanamayacak. Yenilemeye konu edilecek taşıtların sadece elektrik motorlu, hibrid, LPG veya CNG'li (doğalgazlı) olması bu istisna uygulamasında önem arz etmeyecek. Dolayısıyla ilk iktisabından sonra LPG kiti montajı suretiyle tadil edilen taşıtlar, fabrika çıkışı LPG'li veya LPG'siz taşıtlarla ÖTV'den müstesna olarak yenilenebilecek.

Yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar, bütün tekerlekleri motordan güç alan veya alabilen taşıtlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen binek otomobilleri istisna kapsamında olmayacak ancak binek otomobili niteliğini haiz olmayan, ancak esas itibarıyla insan taşımak üzere imal edilmiş diğer taşıtlar (hem yük hem de yolcu taşımacılığında kullanılan taşıtlar) için söz konusu 1600 cm3 sınırlaması uygulanmayacak.