Ulaşım
08 Tem 2014 08:38 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:28

İşte THY'yi "uçuran" yabancı pilotlar

Küresel ekonomik krizin Avrupa'ya sıçramasının ardından Yunan, İspanyol ve Alman pilotların da en çok tercih ettiği havayolu şirketlerinden biri haline gelen Türk Hava Yolları (THY) bünyesinde 43 ülkeden 552 yabancı pilot çalışıyor.

İşte THY'yi "uçuran" yabancı pilotlar
Dünyada en çok ülkeye sefer düzenleyen şirket haline geldiği belirtilen THY ile uçmak isteyen yabancı pilot sayısında son yıllarda artış yaşandı.

En fazla Alman pilotlar tercih etti
THY'de çalışmayı en fazla tercih eden yabancı pilotlar Almanlar oldu. 94 Alman pilotu, 70 pilotla Yunanlılar, 57 pilotla İspanyollar, 55 pilotla İtalyanlar, 44 pilotla Hollandalılar, 23 pilotla Belçikalılar ve 21 pilotla İngilizler takip etti.

Şirkette Avusturya, Fransa, Macaristan, Portekiz, İrlanda, Avustralya, Bulgaristan, Sırbistan, Danimarka, Slovenya, Pitcairn Adaları, Romanya, Hırvatistan, Slovakya, Japonya, Bosna Hersek, Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve İsveç'ten toplam 158 pilot görev yapıyor.

Kurumda ayrıca Kanada, Sırbistan-Karadağ, Rusya ve Hindistan'dan üçer Polonya, Norveç ve Yeni Zellanda'dan ikişer, Surinam, Ukrayna, ABD, Moldova, Kore Cumhuriyeti, Kıbrıs, İsviçre, Malezya ve Pakistan'dan da birer pilot çalışıyor. Şirkette görev yapan Türk pilot sayısı ise 2611.

İstanbul çok büyük bir şehir ve onu keşfetmeyi seviyorum
Yunan pilot Argyrios Theodosiadis, seyahat etmeyi sevdiği için küçük yaşlardan itibaren pilot olmak istediğini söyledi. Çocukluk hayalini Amerika'nın Florida eyaletindeki pilotluk eğitiminin ardından gerçekleştiren, kısa ve orta menzilli uçuşlar için tahsis edilen Airbus A320 tipi uçaklarda görev yapan Theodosiadis, 8 yıl Yunanistan'da pilotluk yaptıktan sonra İstanbul'da yaşamaya karar verdiğini belirtti.

THY ile 3 yıldır uçtuğunu dile getiren Theodosiadis, "THY gerçekten iyi bir havayolu. Diğer havayollarını çok iyi bilmiyorum ancak THY'de çalışmak keyifli. Destinasyondan dolayı İran, Irak, Afganistan, Kırgızistan ve Rusya gibi pek çok farklı ülkeye uçuyoruz" dedi.

Theodosiadis, İstanbul'da yaşamanın keyif verdiğini anlatarak, "5 yıl önce ailemle, turist olarak İstanbul'a gelmiştim. İstanbul'u gerçekten çok sevdim. İstanbul çok büyük bir şehir ve onu keşfetmeyi seviyorum. Burada her gün keşfedilecek yeni mekanlar, insanlar var. Boğazı ve deniz kenarında olmayı seviyorum. Özellikle Beykoz, Sarıyer taraflarında yürümeyi..." diye konuştu.

Ailesinin sık sık kendisini İstanbul'da ziyaret ettiğini kaydeden Theodosiadis, İstanbul'da en sevdiği mekanın Kız Kulesi, en sevdiği yemeğin ise boğazda balık olduğunu ifade etti.

Türk yemeklerinden en çok döner ve kebabı beğendim
Belçikalı yardımcı pilot Gilles Servais (24) de pilotluk eğitimini ülkesinde aldığını söyledi. Servais, 3 yıl önce THY'ye başlamadan önce Endonezya havayollarıyla uçtuğunu kaydetti.

THY'yi tercih etmesinde İstanbul'un Belçika'ya yakın olmasının ve farklı destinasyonlara uçma imkanı bulunmasının etkili olduğunu aktaran Servais, "İstanbul'u ve THY'yi seviyorum. Uzun yıllar buradan uçmak istiyorum" dedi. Servais, Türk yemeklerinden en çok döner ve kebabı beğendiğini belirterek kentin tarihi ve turistik mekanlarında zaman geçirmeyi sevdiğini anlattı.

THY'da uçabilmek için zor bir testten geçiyorlar
Pilotluk için gerekli donanımlara sahip olan yabancı pilot adayları, başvurularının ardından tekrar bir teste tabi tutuluyor. Pilot adaylarının haklarında adli sicil ve arşiv kaydı, ikametgah zorunluğu, ICAO Annex-1'deki ve JAR FCL-3'teki "ticari havayolu pilotu şartları"na uygunluk, son 1 yıl içinde uçuşlarına 6 aydan fazla ara vermemiş olması ve yeterli düzeyde İngilizce bilgisi gibi birçok şart aranıyor. Eğitim ve sınavlarda başarılı olan pilotlar arasından daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı mevzuatı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kriterlerine uygun olanlar sözleşmeli olarak işe başlıyor.