Ulaşım
10 Ağu 2018 11:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:55

THY'den tarihi rekorlar geliyor

Yolcu doluluk oranında rekor kırarak yılın ilk yarısını geride bırakan THY şimdi yeni bir rekora daha imza atmaya hazırlanıyor.

THY'den tarihi rekorlar geliyor
Türk Hava Yolları için 2018 rekorların kırılacağı bir yıl olacak. Yolcu doluluk oranında rekor kırarak yılın ilk yarısını geride bırakan şirket şimdi yeni bir rekora daha imza atmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük havalimanı taşınmasını gerçekleştirecek olan THY, bu taşınma ile de dünyada bir ilki gerçekleştirecek. Yeni havalimanından ilk uçuşunu 31 Ekim saat 14:00’te başkent Ankara’ya yapacak olan THY’nin, ilk yurtdışı uçuşu ise kardeş ve dost ülke Azerbaycan’a olacak. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, yeni havalimanı ile birlikte önlerine yeni hedefler koyduklarını anlatırken 2023’te, yeni havalimanının ikinci fazında bu defa kendi terminallerini kurmak istediklerini de açıkladı.

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “THY’de çıta 2018 yılında daha da yükselmeye devam etti. 2018’in ilk yarısına bakıldığında konsolide esas faaliyet kârı 2015 yılı seviyesini de geçerek 2017 yılına göre 14 kattan fazla artıp 17 milyon dolar seviyesinden 258 milyon dolar seviyesine geldi” dedi. Aycı’nın verdiği bilgiye göre THY’nin toplam gelirleri, 2018 yılının ilk yarı yılında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 artarak 6 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2017 yılının ilk 6 aylık döneminde 434 milyon dolar net zarar eden THY’nin bu yılın aynı döneminde bu defa net kârı 41 milyon dolar oldu. Aycı, “Geçen yıldan bu yana iyileşme 500 milyon dolar oldu. Ortaklığın nakit yaratma potansiyeline işaret eden FAVKÖK (fa- iz, amortisman, vergi ve kira gideri öncesi kâr) yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 1.28 milyar dolar seviyesine ulaştı.

FAVKÖK marjı ise bir önceki yıla göre yaklaşık 1.5 puan artarak yüzde 21.5 olarak gerçekleşti. Söz konusu değer, sektördeki kârlı havayollarından biri olmaya devam eden THY’nin bugüne kadar elde ettiği en yüksek ilk yarı FAVKÖK değeri oldu” diye konuştu. THY, bu yıl yaklaşık 12.5 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedefliyor.

İlker Aycı, kurlarda yaşanan artışın şirkete etkisinin sorulması üzerine şu yanıtı verdi: “THY yurtdışı satışları döviz bazında yapıyor. Döviz cinsi borçlarımız için de riski dağıtıyoruz ve bunu iyi yönetiyoruz. Kurlardaki artışın bilançomuza olumsuz bir etkisi yok. Hatta bilançoya olumlu yansıyor.”

Doluluk oranındaki hızlı yükselişin birim gelirleri yüzde 11.7 artarak 7.29 cente ulaştırdığını da anlatan Aycı, petrol hariç birim gider artışının ise yüzde 5.6 olduğunu kaydetti.