Röportaj
01 Eyl 2014 09:28 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:45

Tekstille doğdu inşaatçı oldu yeni ufuklara yüzüyor

Dünyanın en önemli giyim markalarına üretim yapan Fırat Muşlu, İstanbul'un ilk marinalı villa projesi West Wall Marina’yı hayata geçirerek özel tekne imalatı işine de girdi

Tekstille doğdu inşaatçı oldu yeni ufuklara yüzüyor
Tekstil sektöründe dünyanın en önemli giyim markalarına üretim yapan  Fırat Muşlu, Durak Plus Gayrimenkul ile inşaat sektörüne girdi. Muşlu, ilk gayrimenkul yatırımını İstanbul'un ilk marinalı villa projesi olan West Wall ile yaptı. Aynı zamanda tekne üretimi işine de giren Muşlu ile kendi ürettiği kıyafetler ile kendi teknesinde ve yine kendi villasında emlakeki.com olarak keyifli bir sohbet gerçekleştirdik….

** Projeniz west marina. Tamamen villa konsepti değil mi? Rezidans ya da herhangi bir şey yok. Müstakil villa sistemli gidiyorsunuz.
Evet tamamen müstakil, b
ahçeli. marinalı villalar var. 4 Ekim'de lansmana çıktık. 4 Ekim öncesi zaten satışlarımız olmuştu. Şu anda da yüzde 40 civarındayız.

** Projenizin detaylarından bahseder misiniz?
62 bin metrekare alan üzerine kurulu 64 tane villadan oluşuyor. Villalarımız 7 tip olmakta. En ufağı 353 metrekare. En büyüğü 815 metrekare. Hepsi bahçeli ve üst segmentli proje. Kesintisiz deniz manzarasına sahip, temiz havası, kendi içerisinde sosyal donatıları fazla ve ön bahçesi marina olan İstanbul’da tek proje. 500 ila 1000 metrekare içerisinde kullanım alanları var. Her bahçeye havuz yapılabilme imkanına sahip. Zaten alan müşterilerimiz talep ettiklerinde biz 15-20 gün içerisinde havuzu yapabiliyoruz. Onun haricinde yürüyüş parkurlarından tutun da çocuk oyun alanları, engelli vatandaşların engelsiz bir şekilde hareket edebilecekleri, çıkabilecekleri rampalar, bunların hepsini dizayn ettik.

** Bu projeye niye girdiniz? Tekstilcisiniz bildiğimiz kadarı ile.
Evet. Şimdi artık inşaat özlellikle kentsel dönüşüm ile yükselen bir sektör 32 yıllık bir ticaret tecrübemiz var. Bu sektörde de var olmak istedik. İyi de oldu. Biz tekstilden inşaat alanlarına başarılı buluyoruz. Kreatif gözümüz olmasından dolayı olaya daha farklı bakıyoruz. Bizim dilimizde konuşayım. Bu açıdan tamamen tesadüf oldu. Yani burada hazır yapılmış bir proje var. Buna bir finansman lazımdı. Bunu alacak biri lazımdı. Tabi bunu o şekilde söylememek lazım. Allah nasip ederse enerji belki de diğer gıda gibi konularda da bu grubun vizyonunu genişletmeyi düşünüyoruz. Ama grubun amiral gemisi her zaman gayrimenkul olacak. Biraz da bu vizyonun ilk meyvesi gibi, ilk göz ağrısı.

İlk markalı projemiz...
İlk markalı projemiz bu. Biz daha önce arsa ve gayrimenkul alım işi yapıyorduk. Böyle bir karar alınca önümüze böyle bir proje geldi. Değerlendirmiş olduk. Her şeyi ile bize ait. İlk markalı projemiz olduğu içinde biz devamlı çok özendik. Çünkü insanların sizi sektörde tanıyabilecekleri 'ne yaptınız' dediklerinde, 'bunu yaptım satıyorum' diyebileceğiniz bir eser bırakmalısınız. Tabi bizde bütün ayrıntısı ile ve çok özveri ile…

** Peki ne kadarlık bir yatırım burası? Ne kadarlık bir yatırım yaptınız ve ya ne kadarlık bir ciro hedefliyorsunuz?

Yatırım değeri 50 milyon dolar. Villa fiyatlarımız da 353 metrekare, 2 milyon olanda 815 metrekare.

** Metrekaresi kaça gelmiş oluyor?
Bin 900 dolardan başlıyor, 2300 dolara kadar çıkıyor.

** Böyle bir proje için ucuz değil mi sizce bu fiyat?
** Ucuz ama neden ucuz ama biliyor musunuz? Kıyas alacağınız projelerle bizim benzer projelerle bir genelleme yapacak olsanız. Bizim yüzde 35-40 fiyatlarımız geride. Ama orada yaşam olsa oturum olsa ister istemez fiyatları yükselecektir.

** Çünkü 670 bin dolara 300 küsür metrekare bir ev alabiliyorsunuz.
353 metrekare. Bitişik nizamlar 353 metrekare,423 metrekare, 476 metrekare bunlar bitişik nizam. 3 blok var bu şekilde. 476’lar hariç 423 ve 353 ‘lerin hobi bahçesi var.

** Peki metrekare fiyatlarınızda değişiklik oldu mu hiç? ilk yaptığınız gün ile bugün arasında.
Tabi ilk etapta çıplak hali ile bir masraflar oluyor. Sahada uğraştık haliyle ilk çıkış noktamıza 1500 dolardan çıkmıştık. Şu anda 1900 dolardayız yani. Hali ile değişiyor. Yüzde 20 gibi bir prim yapmış. Kendi içimizde döndürüyoruz. Kredilendirmiyoruz. Faizsiz satış yapıyoruz.

** Peki az önce yeni konut projesinden bahsettiniz.
 Şu anda 2 tane projemiz var arkadaşlarla görüştüğümüz. Daha sonuçlanmadı.

** Yer olarak bir şey söyleyebilir misiniz?
İstanbul içi. Avrupa yakası. 2’side konut projesi şeklinde.

** Ticaret geçmişinizde neler var?
Bizim tekstil grubumuz var. Devam ediyor zaten.Yurtdışı markalara üretim yapıyoruz aynı zamanda Türkiye’deki markalara da fason üretim yapıyoruz. Zaten Durak Tekstil, 32 yıllık firma. Yani bizim baba mesleğimiz. Durak plus A.Ş.. Üzerinden devam edeceğiz inşaat projelerimize. Ciddi bir çalışma yaptık bununla ilgili işte radyo programlarında, bir çok mecrada, dergide, televizyonda göründük. Burada hem biz markamızın bilinilirliğini öne çıkarmak adına İspanyol firma ile anlaşma yaptık. Rezidans hizmetinde kiralama hizmeti alabilmek adına hem onunda tanıtımını yaptık. Bundan sonraki projelerimizde de onlarla çalışacağız ve ortak projede geliştireceğiz. Bayramdan sonra buradan İspanya’ya.

Amaç cari açığımız kapatmak
** Türkiye’de mi olacak bu o bölgede mi?
Türkiye’de olacak. Amacımız burada cari açığı kapatmak. Neden dışarıda yapalım ki? Ülkemizde insanlara faydalı olabilecek çalışmayı.

** Yabancı müşteriniz var mıdır?
Katar ve Suud bölgesinden var. Bayram olduğu için beklediğimiz, anlaştığımız acentalar var. Onların getirdiği müşteriler oluyor. Ön sözleşme imzaladıklarımız var.y

** Bireysel satış mı yoksa toplu satışlar var mı?
Toplu satış var. Bize öyle bir teklif oldu 1-2 defa ama girmedik o işe. Toplu satışta hem sizin beklediğiniz fiyat altında kalıyor hem de sonuçta sizin ilk markalı projeniz. Şu ana kadar alanların hepsi iyi belli satışı olan insanlar. Yani toplu satış çıktı sonra gerisine ne olacak? Kötüdür, reklam kötüdür, köyü imaj olmasın diye girmedik o işe. Yoksa satar çıkardık işin içinden. Ondan sonra bitirdikten sonra satışa çıktık. Mesele o haliylede satabilirdik. En önemli şey bizde hemen teslim hemen tapu.

** Bundan sonra da böyle mi yapacaksınız? Yani yapıp da mı satacaksınız? Yoksa maketten mi? Şimdi yasa değişti belli bir kısmını yapıp ondan sonra satabiliyorsunuz.
O yasaya uyulacaktır muhakkak. Bu işi yapan aktörler nasıl çalışıyorsa... 
Butik olarak çalışmayı düşünüyorum yani özel konutlar. Çok yüke girip bocalamaktansa bitir-sat, bitir-sat, bitir-sat yapabildiğin kadar ile amaca ulaşmak daha iyi. 10-12 tane bitmemiş projesi olan müteahhitler biliyorum halbuki 6 tane olsa hepsini bitirirsin rahat rahat değil mi?

Bu işin vebali büyük
Aslında öyle bir vebal alıyorlarki hani ben bunu anlamış değilim. Kıt kanaat geçinip bir evim olsun diye kredi alan, altınını bozan, borç alan insanların hayallerini yıkıyorsunuz. Bundan ala bir insana yapılan zulüm var mıdır? Ne zaman bitiriyorsun? Şu gün bitiriyorum, şu güne teslim ediyorum o güne vermediğiniz zaman bütün planlarını alt üst etmiş oluyorsun. Aslında deşifre etmek lazım.

** Siz rahatsınız bu açıdan?
Yapan ile görüp de göz yuman aynı kefede midir? Benim bitirip de satmamım sebeb budur.


5 yıl tekne bağlama ücreti bedava
** Şu marina işine girelim. Tekne sahibi olmak isteyenlere..
Bizim bu projemiz ön bahçemiz marina. Bizi denizden keşfeden, uygun bir yaşamı isteyen, şehrin kalabalığından bunalan ve uzaklaşmak isteyen, şehre 3 dakika, şehir dışında 3 dakika sloganımız... Şehrin kalabalığından sıkılan dingin bir yaşamı arzulayan ve yaşamak isteyen her kitlenin uğrak yeri.Artı; ön bahçemiz marina. Marinadaki bütün yaşamı da biz müşterilerimize sunuyoruz. Müşterilerimizde biz bir de şöyle bir şey sunuyoruz. 5 yıl tekne bağlama ücreti almıyoruz bu bizden hediye. İki; orada yelken okulu, yat kulübü, spa merkezi, spor kompleksi plaj1.5 km. Marinadaki restoranlar, cafe barlar.. Bunlarda da yüzde 15 indirim sağlıyoruz. Oradaki bütün sosyal donatılardan yararlanabiliyorsunuz.

** Marinada kaç yatlık yer var?
600 denizde, 300 karada. 100.000 metrekare kara alanı, 120.000 metrekare deniz alanı. Bunu çok kimse bilmez ama İstanbul’daki en büyük marina.

 **Özel el işçiliğiyle teknelerde yapıyorsunuz
Evet ahşap özel el işçiliğinin nadide örneklerini halkımıza sunuyoruz.

** Şirket bünyesinde mi yapıyorsunuz?
Her şey denizle olan tutkumuzla alakalı. Dalıyorum ben aynı zamanda.  Denizi de seviyorum deniz yaşamını da seviyorum. Villa deniz kenarında marina tekne. Hem villa satıyoruz teknesi olmayana tekne satıyoruz. Uygun maliyetle yurt içi kara sularımızda 8 metreden 12 metreye kadar hobi balıkçılığı gezi vs. ahşap işçiliğini de ön planda tutarak gelen özel sipariş zaten alıcısı hazır. Bunu seri üretime geçiriyoruz. Bir milyon dolarlık teknelerde yapabiliyoruz 200 bin dolarlık da yapabiliyoruz. Grup olarak markalaşma çünkü buna ihtiyaç her sektörde iyi bir aktör olmak istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız.Tekne imalatımızda bir marka dahilinde daha buna bir isim bulmak şu an Okyanus diye iniyor suya. Zaten üretimi bildikleri için ekstra pazarlama ihtiyacımız yok denizciler bunu çok iyi biliyor.

**Kaç kişi çalışıyor burda, kursiyer alıyormusunuz? Bu el sanatını öğretmek için bir destek yapıyor musunuz?
40-45 kişi çalışıyor ama bant sistemi kurulduğu zaman bu 100 kişiye çıkabiliyor. Ayda 4 tekneye çıkabiliyor. Şu anda tamamen özel üretim çalışıyoruz. İki bin metrekare alan üzerinde. Ama bunu 4 bine çıkarıp bant sistemi kurduğumuzda daha otomasyon bir çalışma olacak daha çok eleman daha çok tekne üretebileceğiz.

** Peki kendi projenizde bir yatınızda var mı sizinde?
Evet var.Teknelerin flamasını kendimiz yapıyoruz.