Konut Haberleri
07 Tem 2015 09:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:54

O bölgelerde evi olan yaşadı...

Globalde en fazla danışmana sahip gayrimenkul danışmanlık şirketi Keller Williams Türkiye Ülke Direktörü Emre Erol, son dönemde yazlık yatırımlarına ilginin arttığı bölgeleri ve beklentileri değerlendirdi

O bölgelerde evi olan yaşadı...
Yıllardır olduğu gibi Antalya, Bodrum, Çeşme, Marmaris ve Yalova’nın ön planda olduğunu belirten Emre Erol;“Yazlık yatırımları için seçilen iller aynı fakat beklentiler ve istekler biraz daha farklı. Eskiden şehir merkezleri tercih edilirken son 5 yıldır şehirden uzak doğayla iç içe, daha sakin kasabalar yatırımcılar tarafından büyük ilgi görüyor. Örnek vermek gerekirse son yıllarda Marmaris şehir merkezine gayrimenkul yatırımı yapılırken şimdilerde eskiden kendi halinde bir balıkçı köyü olan Marmaris Selimiyeyadadokusunu ve özgünlüğünü koruyabilmiş Bozburun yazlıkçıların ilgisini çekiyor. Şehrin karmaşasından uzaklaşırken şehirden de çok uzaklaşmak istemeyen tatilciler ise Sapanca, Yalova, Saros bölgelerini tercih ediyor”dedi.

Özellikle büyük illerde her geçen gün yükselen markalı projelerin son yıllarda yazlık beldelerde de arttığını,kışlık ev konforunu yazlık alanlara taşıyan markalı projelerin arzı arttırdığınıbelirten Emre Erol; “Yazlık beldelerde,doğal doku zarar vermeden doğayla iç içe inşa edilen markalı projelerin arttığını gözlemliyoruz. Metrekare fiyatlarının 3 bin Euro'dan başladığı projelere yabancı yatırımcıların  ilgisiise de oldukça yüksek.Yurt dışı fuarlarında da en iyi şekilde tanıtan markalı projelerin geleceği oldukça parlak.” dedi.

İngiltere, Almanya ve Kuzey Amerika ülkelerden gelen yabancı yatırımcıların ilgisinin sürdüğü Türkiye’nin sahil kesimlerine son yıllarda Rusya, Körfez Ülkeleri ve Türki Cumhuriyetleri’nin yanı sıra Hindistan ve Uzakdoğu ülkelerden de yatırımcılar ilgi gösteriyor. Yıllık izinlerini Türkiye’de geçiren yabancı yatırımcılar daha sonra evlerini kiraya veriyor. Kiraya verilen evler ek gelir sağlamanın yanı sıra masrafların karşılanması açısından da oldukça karlı bir karar.

Okulların kapanması ve havaların ısınmasıyla yazlık beldelerde ev fiyatlarının talebe bağlı doğru orantılı artış gösterdiğinin altını çizen Emre Erol; “Fiyatların düşüşe geçtiği sezon dışındaki zamanlar, yatırım için doğru zaman olarak değerlendirilebilir. Yıllık kira getirisini yaz sezonunda geri kazanmak isteyen gayrimenkul sahipleri evlerinin kira bedelini bu şekilde hesaplamalıdır. Ancak maalesef kısa dönemlikiralama yapan ev sahipleri herhangi bir standart gözetmeden kira fiyatlarını kendilerine göre belirleyebiliyor. Bu durumemlak konutlarınında fiyatlarını etkiliyor, böylelikle piyasanın standardı kalmıyor.Bu durumda doğal olarak tüketici gözünde güvensizliğe yol açıyor. Biz danışmanlığını yaptığımız kiracı-ev sahibi ilişkilerinde evin rayiç bedeli üzerinden iki tarafında lehine olacak bir fiyatta anlaşılması yönünde yönlendirmelerde bulunuyoruz. dedi.