Konut Haberleri
02 Nis 2018 10:25 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:44

Ataköy sahili halka teslim

Baruthane arazisi olarak bilinen Ataköy’deki 60 dönümlük alandaki 7 blokluk dev inşaat projesi iptal edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği, TOKİ’nin yeni projesine göre arazideki tarihi yapılar restore edilecek, yeşillendirilecek alan sahili ile birlikte halkın kullanımına açılacak.

Ataköy sahili halka teslim
SON dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da eleştirdiği çarpık yapılaşmaya karşı nefes aldıracak örnek bir proje hayata geçiyor. Mülkiyeti Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) ait olan Ataköy’deki 60 dönümlük Baruthane arazisi 1991 yılında verilen imar ruhsatına rağmen günübirlik turizm ve rekreasyon alanı olarak kiralanabilir yeşil alana çevriliyor. 

70 METRE BLOK OLACAKTI  

Tescilli Baruthane yapılarının bulunduğu Ataköy sahilindeki 160 Parsel Emlak Bankası tarafından TOKİ’ye devredilmiş, TOKİ de araziyi 12 Temmuz 2010’da ‘restore et, işlet’ modeliyle ihaleye çıkarmıştı. 59 bin 800 metrekare turizm ve rekreasyon alanı parsel, üzerindeki tarihi yapıların aslına uygun restorasyonu, anıt ağaçların korunması şartıyla yıllık 6 milyon liradan 49 yıllığına, ihaleye tek katılan Çelebican A.Ş.’ye kiralamıştı. Çelebican firmasının söz konusu araziye Ataköy Blumar adı verilen 70 metre yüksekliğinde 7 blok içeren bir proje gerçekleştireceği açıklanmıştı.  

CUMHURBAŞKANINDAN DESTEK

İçinde tescilli tarihi binaların da bulunduğu arazinin geleceği ile ilgili düşüncelerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de paylaştıklarını da açıklayan Ergün Turan “Sayın Cumhurbaşkanımız arazinin halka açılması projesine tam desteklerini açıkladılar ve ‘yapın’ dediler. Cumhurbaşkanımızın desteklediği projemizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile hayata geçireceğiz. Şu anda bu alanda çok önemli mimarlarımız proje çalışmalarına devam ediyor. Mevcut alanın yeşillendirilmesi ile ilgili karar İBB’de kabul edildi. En kısa süre içerisinde Ataköy sahilini vatandaşlarımızın denizle bulaşabildiği bir alan haline getirip hizmete açacağız” dedi. 564 ada 160 parselde park olarak düzenlenecek alandaki çalışmalar için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile protokol imzaladıklarını söyleyen Turan, alanın “Park ve Rekreasyon Alanı” olacak şekilde imar plan değişikliği yapılacağını belirtti. Turan, “Amacına uygun olarak tasarlanan yeni plan TOKİ tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisine teklif edilecektir” diye konuştu. 

‘TOKİ PARK ATAKÖY’  SAHİLİNDEN DENİZE GİRİLECEK

Eski İstanbul’un en bilinen ve en gözde plajının da yer aldığı arazi üzerinde bulunan kültürel varlıklar aslına uygun olarak restore edilecek. Geri kalan kısım ise rekreasyon alanı olarak değerlendirilecek. Tarihi ve kültürel öneme sahip olan alanın İstanbulluların kullanıma sunulması için harekete geçtiklerini vurgulayan Turan, “Arazi içindeki kültürel varlıkların aslına uygun olarak restore edilecek ve arazinin diğer kısmı da yeşil alana çevrilecek. Ataköy sahilindeki arazi dışındaki sahil bandının da kullanım hakkı idaremize aittir. Böylelikle İstanbullu vatandaşlarımız Baruthane ’den sahile uzanan yaklaşık 3 kilometrelik bir bant içerisinde denize girebilecek” diye konuştu. Alanın adının TOKİ Park Ataköy olacağını da açıklayan Turan, “Hem İstanbul’da hem de diğer şehirlerde park alanları yapmaya devam edeceğiz. Benzer bir proje ile TOKİ Park Kayaşehir’de hayata geçecek” dedi. 

1700 YILINDA YAPILDI

Osmanlıların bilinen ilk baruthanesi Atmeydanı’nda bulunan Güngörmez Kilisesi içindeydi. Ancak burada barut üretilip üretilmediği, ya da barut deposu olarak kullanıldığı konusunda kesin bilgi bulunmuyor. 1698 yılında başlayan Bakırköy Baruthanesi’nin inşaatı ise 1700 yılında bitti. 1700 tarihinde üretime başladıktan sonra diğer baruthaneler arasında özel bir yer edinen Bakırköy Baruthanesi, etkinliğini yitirene kadar Baruthane-i Amire unvanını korudu. 4. Yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu sarayı olan Magnaura Sarayı bu bölgede yer alıyor ve batı sınırı bugün Ataköy Marina’nın olduğu yer. Proje alanı Osmanlı Döneminde, Markiköy’de, Osmanlı Defterdarı İskender Çelebi Bahçesi olarak anılmakta. 18. Yüzyılda Baruthane Nazırlığına bağlı olan yapı sonradan Tophane-i Amire’ye bağlandı. Cumhuriyet döneminde Askeri Fabrikalar İdaresi’ne geçti 1955’te ise Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na devredildi. Daha sonra arazi Türkiye Emlak Bankası’na satıldı.

İPTAL SÜRECİNDE  NELER YAŞANDI?

TOKİ’nin 2010’da Çelebican AŞ’ye kiraladığı parselde 7 blok inşa edilecekti. Şirket, tek bir anıt ağaç bulunduğu gerekçesiyle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nu devre dışı bırakarak inşaat iznini Tabiat Varlıkları Komisyonu’ndan almıştı. İstanbul 4 No’lu Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu Eylül 2015’te tescilli parsel üzerinde herhangi bir fiziki ve inşai faaliyette bulunulmaması kararını alınca inşaata başlanılamadı.

Kiralama ihalesine İstanbul 8. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme işlemi iptal etti. Müdahil şirketin temyiz başvurusu ise asıl davalının geç kalmasından dolayı kabul edilmedi. Bakırköy Baruthanesi’nin inşaatı 1700’de bitti ve etkinliğini yitirene kadar Baruthane-i Amire unvanını korudu. 4. Yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu sarayı olan Magnaura Sarayı bu bölgede yer alıyor ve batı sınırı bugün Ataköy Marina’nın olduğu yer. 18. Yüzyılda Baruthane Nazırlığına bağlı olan yapı sonradan Tophane-i Amire’ye bağlandı. Cumhuriyet döneminde Askeri Fabrikalar İdaresi’ne geçti. 1955’te ise Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na devredildi. Daha sonra arazi Türkiye Emlak Bankası’na satıldı.