Ekonomi
09 Mar 2015 19:59 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Emeklilerin zam formülü

Hem SSK ve Bağ-Kur emeklileri, hem memur emeklileri Temmuz'da zam alacak. Öngörü yüzde 3.63. Ancak emekliler böyle bir artışın yetersiz olduğunu belirtip, seyyanen zam çağrısı yapıyor

Emeklilerin zam formülü
Temmuz ayında 10.5 milyon emeklinin tamamı zam alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri zam oranını, memur emeklileri ise yüzde 3'lük artışa ek olarak enflasyon farkı alıp alamayacağını öğrenmek için enflasyon verilerini yakın markaja alırken; 2015 programı bu konuda ipuçları veriyor. Buna göre; SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının, bir önceki 6 aylık enflasyon tahminine göre Temmuz'da yüzde 3.63 artırılması öngörülüyor. Memur emekli aylıklarının ise oluşacağı tahmin edilen yüzde 0.63'lük enflasyon farkı nedeniyle Temmuz ayında yüzde 3.63 artırılması planlanıyor. Bu öngörü gerçekleşirse, tüm emekliler Temmuz'da yüzde 3.63 zam alacak. Ancak çıkacak enflasyona göre bu rakam artabilecek ya da azalabilecek.

Emekliler ise yüzde 3.63'lük zammı yetersiz buluyor. Emeklinin sesi olan TAKVİM'i telefon yağmuruna tutan okurlarımız, böyle bir artışın rahatlama sağlamayacağını ifade ediyor. Daha iyi bir maaşa ulaşmak için tek yolun seyyanen zam olduğunu ifade eden emekliler, "Yüzdeli zamlar maaşı yüksek olanlara yarıyor. Emekliler arasındaki maaş uçurumunu artırıyor" diyor. Enflasyonla endeksli zamla maaşlarda iyileştirme yapılamadığına değinen SSK ve Bağ-Kur emeklileri, "Bizim de zamlarımız toplu sözleşmede belirlensin. Önceden ne alacağımızı bilelim" yorumları yapıyor. Memur emeklileri de şimdiden Ağustos'ta yapılması planlanan toplu sözleşmeye odaklandı. Toplu sözleşmeden önümüzdeki 2 yıl için iyi bir zam oranının çıkması bekleniyor.

Bu yılın ilk 2 ayında enflasyon yüzde 1.82 çıktı. Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran verilerinin belli olmasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz zammı, memur emeklilerinin ise ne kadar enflasyon farkı alacağı belli olacak. Ocak'ta SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 2.33, memur emeklileri ise yüzde 3 zam almıştı.