Ekonomi
30 Mayıs 2015 19:12 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:45

Bu işi yapana 600 TL destek

Tarımsal danışmanlık hizmeti alan her tarımsal işletme için hizmet aldığı kişi veya kuruluşlara 600 lira tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ödenecek.

Bu işi yapana 600 TL destek
Tarımsal danışmanlık hizmeti alan her tarımsal işletme için hizmet aldığı kişi veya kuruluşlara 600 lira tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ödemesi yapılacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme (TYDD) Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarımsal işletmelere tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi ve kuruluşların desteklenmesi amacıyla hazırlanan tebliğ, danışmanlık hizmeti verecek ve desteklemeye başvuracak kişi ve kuruluşlar, destekleme ödemesi kriterleri, desteklemelerin denetimine ilişkin görev ve yetkiler, desteklemeden yararlanamayacaklar ve cezai sorumluluklara ilişkin usul ve esasları kapsıyor.

Buna göre, tarımsal danışmanlık hizmeti alan her tarımsal işletme için hizmet aldığı kişi veya kuruluşlara 600 lira tarımsal yayım ve danışmanlık desteği ödenecek.

Bakanlık tarafından yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan üretici örgütü, ziraat odası, tarımsal danışmanlık vakfı, tarımsal danışmanlık şirketi, tarımsal danışmanlık derneği ve bunların şubeleri de dahil olmak üzere bünyelerinde çalıştırdıkları en fazla 8 tarım danışmanı için TYDD ödemesi verecek.

Her tarımsal işletme için yıllık 600 lira TYDD, tebliğin yayımı tarihinden itibaren 5'inci ayın ve 12'nci ayın sonunda, 12 aylık hizmet sunumu zorunluluğu saklı kalmak kaydıyla iki dilim halinde 400 lira ve 200 lira olarak Bakanlıkça belirlenen tarihlerde ödeme yapılacak.

Tarımsal işletme birden fazla kişi veya kuruluştan hizmet aldığı takdirde, yazılış sırasına göre olmak üzere ceza durumu, üyelik durumu, işletmenin ağırlıklı tarımsal faaliyeti ile tarımsal danışmanlık hizmetinin uyumu, yetki belgesi tarihi, sözleşme tarihi ve başvuru tarihine göre il müdürlüğünün belirlediği bir kişi veya kuruluşa ödeme yapılacak.

Ödeme tarihleri kaynak durumuna göre Bakanlıkça belirlenecek. TYDD ödemeleri 2015 yılı bütçesinden karşılanacak. Kaynak yetersizliği nedeniyle yapılamayan TYDD ödemeleri bir sonraki yıl bütçesinden karşılanacak.



Üzerinde haciz kararı bulunan kişi ve kuruluşlara 12 aylık hizmet sunumunu müteakip TYDD ödemesi yapılacak. Bu durumdaki kişi ve kuruluşların birinci dilim TYDD ödemesi, 12 aylık hizmet sunumu sonuna ertelenecek.



Tarımsal danışmanlık hizmeti sunan kişi veya kuruluştaki kadın tarım danışmanının, doğum yapması ve durumu doktor raporu ile belgelemesi şartıyla, hizmet verdiği tarımsal işletmeler için yapılacak toplam TYDD ödemesinin üçte ikisi veya serbest tarım danışmanına yapılacak toplam TYDD ödemesinin üçte ikisi ödenecek.