Tarihi Yerebatan Sarnıcı yeniden restore edilecek...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyon ve çevre düzenlemesi işini 20 milyon TL’ye ihale etti.

Tarihi Yerebatan Sarnıcı yeniden restore edilecek... - Sayfa 1

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Yerebatan Sarnıcı’nın restorasyon ve çevre düzenlemesi işini 20 milyon TL’ye ihale etti.

110
Tarihi Yerebatan Sarnıcı yeniden restore edilecek... - Sayfa 2

İhaleyi kazanan Hera Restorasyon şirketinin, restorasyonu şartname gereği 11 Mart 2018'e kadar tamamlaması gerekiyor.

210
Tarihi Yerebatan Sarnıcı yeniden restore edilecek... - Sayfa 3

İşte Yerebatan Sarnıcı hakkında bilinmesi gerekenler:Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar sebebiyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır. Sarnıç, uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre olan dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır.

310
Tarihi Yerebatan Sarnıcı yeniden restore edilecek... - Sayfa 4

Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her biri 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirirler. Sarnıcın tavan aralığı kemerler vasıtasıyla sütunlara aktarılmıştır. Çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan ve çeşitli mermer cinslerinden yontulmuş sütunların büyük bir kısmı tek parçadan, bir kısmı da iki parçadan oluşmaktadır. Bu sütunların başlıkları, yer yer farklı özellikler taşır. Bunlardan 98 adedi Corint üslûbu yansıtırken bir bölümü de Dor üslûbunu yansıtmaktadır. Sarnıcın tuğladan örülmüş 4.80 metre kalınlığındaki duvarları ve tuğla döşeli zemini, Horasan harcından kalın bir tabakayla sıvanarak su geçmez hale getirilmiştir. Toplam 9.800 m2 alanı kaplayan bu sarnıç, yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.

410