İmar-Yapı
24 Ağu 2015 15:58 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 03:11

Tarihi Yarımada kararına itiraz kabul edildi!

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin, imar planına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazı kabul etti...

Tarihi Yarımada kararına itiraz kabul edildi!
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin, "Tarihi Yarımada Kentsel Tarihi, Kentsel Arkeolojik, 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı"na ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararına karşı yapılan itirazı kabul etti.

Fatih Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, davalı Kültür ve Turizm Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesinin, İstanbul 2. İdare Mahkemesinin verdiği yürütmenin durdurulması kararına karşı yaptığı itirazı değerlendirdi.

Dava kapsamında 2 şehir plancısı ile 1 mimarın yer aldığı bilirkişi heyetinin, uzmanlık alanları itibarıyla yeterli olmadığı, ulaşım uzmanı şehir plancısı, haritacı, sanat tarihçisi ve restorasyon uzmanı mimar bilirkişilerinin de katılımıyla yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulması gerektiği kanaatine varan mahkeme, oluşturulacak yeni heyetle keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldıktan sonra düzenlenecek rapor doğrultusunda, yürütmenin durdurulması hakkında yeni bir karar vermek üzere davalı idarelerin itirazını kabul etti.  

Bölge İdare Mahkemesi, İstanbul 2. İdare Mahkemesince verilen kararın kaldırılmasına hükmederken, 7 günlük yasal süreyi aştığı gerekçesiyle davacı tarafın itirazını da reddetti.

Yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilmek üzere oy birliğiyle dosyanın ilgili idare mahkemesine gönderilmesine karar verildi.

CHP meclis üyeleri, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne, "Tarihi Yarımada Kentsel Tarihi, Kentsel Arkeolojik, I. Derece Arkeolojik Sit Alanı 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı"nın iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açmış, mahkeme, Kennedy Caddesi'ne ilişkin ulaşım, dava konusu bir kısım otopark alanları, Topkapı İETT Garajı'nın bulunduğu alan, Yenikapı İSKİ Tesisleri ve Çevre Alanı ile Kumkapı Balık Hali'nin marina olarak düzenlenmesinin de yer aldığı 37 planın yürütmesinin durdurulmasına kara vermişti.

Taraflar ise mahkemenin projelere ilişkin verdiği karara itiraz etmişti.