Konut Haberleri
17 Nis 2015 16:52 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:34

Tapuda yeni dönem başlıyor!

‘TapuTakas’ ile gayrimenkul alım satımı artık hem alıcı hem de satıcı açısından risksiz ve güvenli bir yapıda gerçekleşecek

Tapuda yeni dönem başlıyor!
Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ uygulamasıyla, gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir şekilde el değiştirecek.

Kurulan bu  teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları belli bir ücret karşılığında faydalanabilecek. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret alınacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında 2014 yılı Aralık ayında imzalanan protokolle, gayrimenkul alım satımlarında mülkiyet hakkı ve satış bedelinin el değiştirmesi sırasında yaşanan olumsuzlukların, işlemlere konu nakdin güvenilir ve tarafsız bir kurum olan Takasbank aracılığıyla transfer edilerek önlenmesi amacıyla yeni bir uygulama geliştirilmesi için mutabakat sağlandı.

Ülke genelinde tüm tapu müdürlükleri tarafından tapu ve kadastro hizmetlerinin standart bir yapıda ve elektronik olarak yerine getirilmesi amacıyla 2012 yılı Mayıs ayında uygulamaya alınan TAKBİS ile Takasbank bilgi sistemlerinin birleşimiyle kurulan web tabanlı ‘TapuTakas’ uygulamasıyla, gayrimenkul alışverişi sırasında el değiştirecek tutar, Takasbank nezdinde açılan özel bir hesapta bloke edilerek satış işlemi gerçekleşene kadar güvence altına alınacak.

Güçlü teknik altyapısı ve kullanıcı dostu ara yüzüyle gayrimenkul alım satım işlemlerinin dakikalar içerisinde elektronik olarak yerine getirilmesini sağlayarak hem alıcı hem de satıcının banka ile tapu dairesi arasındaki koşuşturmacasına son verecek uygulamayla; alım satım işlemlerinde tahsilat gecikmesi, nakit taşıma esnasında yaşanabilecek olumsuzluklar, nakdin sahte çıkması ve dolandırıcılık gibi riskler ile taraflar arasındaki güven problemi bertaraf edilmiş olacak.

Zaman, işgücü ve maliyet avantajı…

Tüm dijital ortamlara uygun olarak tasarlanan TapuTakas uygulaması sayesinde gayrimenkul alım satım işlemleri bilgisayar, tablet veya cep telefonu üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Kurulan bu çağdaş, güvenli ve teknolojik altyapıdan, ister bireysel ister kurumsal olsun, tüm gayrimenkul alıcı ve satıcıları oldukça uygun bir fiyatla faydalanabilecek. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret alınacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce: “Türkiye; gerçekçi, sürdürülebilir ve vatandaş odaklı politikalar ile gelişmeye devam etmektedir. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın’ düsturu ile hareket eden Bakanlığımız; insanımızın yaşam kalitesini yükseltmeyi hedefleyerek, ülkemizi hak ettiği medeniyet seviyesine taşımanın gayreti içindedir. Bu doğrultuda, Bakanlığımızca yürütülen çalışmalardan biri, ‘TapuTakas’ projesidir. Proje ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında yürütülen ortak çalışma ile gayrimenkul alan ve satan tarafların varlıkları aynı anda, hızlı ve güvenilir bir ortamda el değiştirecektir. Böylece alıcı ve satıcı arasında güven ortamı sağlanacak, satış bedeli kayıt altına alınarak güvenli ortamda tutulmuş olacaktır.Türkiye’nin aydınlık yarınlarını hep birlikte inşa etmeye devam edeceğiz, çünkü gelecek bize emanet.” diye konuştu.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Davut GÜNEY: “Ülkemizde ilk tapu teşkilatı 21 Mayıs 1847 tarihinde kurulmuştur. Günümüze kadar gelinen süreçte, Genel Müdürlüğümüz yenilikleri, teknolojiyi takip ederek, hem kendini hem ülkemizi geliştirmeyi hedeflemektedir. Bu doğrultuda, taşınmazlara yönelik politikaları belirleyen, yöneten lider kurum olmak ve daha kaliteli hizmeti hak eden vatandaşımıza, daha iyi hizmet sunmak ana amaçlarımızdandır.

Mülkiyet bilgilerinin bilgisayar ortamına aktarılmasıyla neticelenen Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi-TAKBİS projesi, 2006 yılında ‘Kamudan vatandaşa e-hizmetler’ kategorisinde birinci seçilmişti. Bugün gelinen noktada, TAKBİS üzerinden her gün daha iyisini yapabilmek adına sayısız projeler yürütülmektedir. Bu projelerden birisi de ‘TapuTakas’ projesidir. Bu proje ile gayrimenkul alım satım işlemlerinde vatandaşlarımızın artık nakit paralarını yanında taşıma gereği kalmayacaktır. Nakit bedelin, kayıt altına alındığı, güvenilir ve tarafsız bir ortamda, mülkiyet değişikliğinden sonra Takasbank aracılığıyla devri mümkün olacaktır. Genel Müdürlüğümüz her gün daha iyisini yapabilmek için çalışmalarına devam etmektedir.” diye konuştu.

Takasbank Genel Müdürü Murat ULUS: “Bankamız, uzun süredir finansal piyasalarda gösterdiği “güven noktası olma” başarısını, TapuTakas Sistemi ile gayrimenkul piyasasına da taşımaktadır. Sadece konut değil, arsa, arazi, ofis gibi Tapu Müdürlüklerinde gerçek veya tüzel kişilerce gerçekleştirilen tüm alım satım işlemleri için kullanılabilecek olan TapuTakas Sistemi’nin Ülkemizin önemli bir ihtiyacını karşıladığına inanmaktayım.” diye konuştu.

TapuTakas’ı kullanmak çok kolay…

Alıcı ve satıcının anlaşmasını takiben Tapu Dairesi’nden alınan E-Ödeme (Makbuz) numarası ile www.taputakas.com.tr adresinden veya TapuTakas mobil uygulamasından sisteme giriliyor.

Satıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ile birlikte gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletiliyor. Alıcı E-Ödeme (makbuz) numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme giriyor.

Kimlik bilgileri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanıyor.

Alıcı ve satıcı tarafından girilen bilgilerin eşleşmesinin ardından alıcı tarafından gönderilen satış bedeli Takasbank nezdinde açılmış olan özel bir hesapta bloke ediliyor ve bu andan itibaren hem alıcı hem de satıcı için alışveriş süreci güvence altına alınmış oluyor.

Tapuda imzalar atıldıktan sonra satışın tescil edildiğine dair Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgi ile birlikte, satış bedeli otomatik olarak satıcının sisteme kaydettiği banka (IBAN) hesabına Takasbank tarafından gönderiliyor.

İşlemlerin her aşamasında alıcı ve satıcı, cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile bilgilendiriliyor.

Herhangi bir nedenle gerçekleşmeyen satışlarda TapuTakas sistemi tarafından bloke edilen tutar alıcıya iade ediliyor.