Ekonomi
07 Mar 2015 15:33 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 02:27

Dolar neden yükseliyor? İşte cevabı

Türkiye bütün bir hafta doları konuştu. İşte doları yükselten üç etmen...

Dolar neden yükseliyor? İşte cevabı
2.6461 ile tarihi zirvesine çıkan dolar sadece dün gün içinde 7 kuruş yükseldi. Peki ya dolar neden yükseliyor 3 maddere özetleyelim...

AMERİKA BELİRLİYOR!

Amerika merkez bankası (Fed) 2008 krizinden sonra ekonomiyi canlandırmak için faizleri düşük tutma kararı aldı. Aynı zamanda tahvil alım programı da başlatan Fed bu sayede Amerikan Doları’nın Türkiye gibi gelişmekte olan ülke piyasalarına akmasını sağladı. Fed Ekim 2014’te tahvil alım programını durdurdu. ABD ekonomisine ilişkin bazı verilerin olumlu gelmesi Fed’i faiz artırımına doğru yönlendiriyor.

Amerikan Merkez Bankası'nın bu Haziran ayında faiz artırımı yapacağı beklentisi ise doların piyasada yükselmesine neden oluyor. Bu beklenti en çok Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeleri etkiliyor. Bu ülkelerde dolar yükseliyor.

ELEŞTİRİLER DE ETKİLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı eleştiren tutumu da doları etkileyen unsurlardan biri. Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı faizleri yüksek tutması ile eleştirmesi piyasa tarafından ‘uygun olmayan koşullarda bir faiz indirimi gelecek mi’ diye yorumlanıyor. Bu yüzden Erdoğan Merkez Bankası’nı faiz dolayısıyla eleştirdikçe dolar yükseliyor.

Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın görevleriyle ilgili söylentiler her ne kadar resmi kanallardan yalanlasa da dolar üzerinde baskı unsuru oluşturuyor.

ENFLASYON VERİSİ ÇOK ÖNEMLİ

Merkez Bankası yaptığı resmi açıklamalarda yüksek enflasyonun faiz artırımı önündeki en büyük engel olduğunu belirtiyor. Fiyat istikrarını korumak ile birinci derecede sorumlu olan Merkez’in enflasyon verilerine göre ‘faiz indirip artırabileceği’ beklentisi de piyasada doları yükselten durumlardan biri.

Enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi durumunda 'uygun olmayan koşullarda' faiz indirimi yapılabileceğini düşünen yatırımcılar yüzünden dolar yükselebilir.