Konut Haberleri
19 Ağu 2017 16:01 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 05:22

Tam dijital ilk bina projesi hayata geçti!

İnşaat sektörüne de giren 3D teknolojisiyle yeni yapılar inşa edilmeye başlandı. ETH Zürich Üniversitesi'nin Dübendorf'taki kampüsünde 3D teknolojisiyle bir bina inşa ediliyor. Bu bina ayrıca ''ilk dijital bina'' olma özelliğini de taşıyor.

Tam dijital ilk bina projesi hayata geçti!
3D teknolojisi farklı sektörlerde defalarca kullanıldı. En son ise inşaat sektöründe kullanılmak için denemeler yapılamaya başlandı. Pek çok teknoloji şirketi farklı denemelerde bulundu, hatta bir tanesi köpük gibi akışkan ancak destekle sağlamlaştırılabilecek malzemelerden, 24 saat içinde bir ev yaptı. İsviçre'nin ETH Zürich Üniversitesi'nin Dübendorf'taki kampüsündeki modüler araştırma ve inovasyon binasına da 3D teknolojisiyle bir bina inşa edilmeye başlandı.

İlk dijital bina

Ancak bu binayı diğerlerinden ayıracak bir özellik var. DFAB House ismi verilen bu yapı, tasarımı, planlaması ve inşaatı tamamen dijital olan ilk bina olacak. Önümüzdeki yıl tamamlanması beklenen üç katlı, 200 metrekarelik bina birkaç dijital inşaat teknolojisinin birleşiminden oluşacak. İn situ Fabricator ismi verilen robot otonom olarak çelik konstrüksiyonu kuracak. Tavanda kumdan üç boyutlu geliştirilen bir malzeme kullanılırken, zemine beton ve tuğla gibi malzemelerden bağımsız olarak geliştirilen Smart Dynamic Casting isimli çimento döşenecek. İki kat arasına ise organik olması bakımından tercih edilen ve Spatial Timber Assembly isimli teknolojiyle üretilen bir malzeme kullanılacak.