İnşaat
25 Ara 2013 12:20 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 00:47

Taksim'e cami projesi iptal edildi

6 ay içinde yeni plan yapılacak...

Taksim'e cami projesi iptal edildi
Taksim Cami ve Galatasaray Katlı Otoparkı'nın da içinde olduğu projelerin dayanağı olan 1/1000 ölçekli "Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile 1/5000 ölçekli "Beyoğlu Nazım İmar Planı", İstanbul 10'uncu İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Tarihi karar, Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu üyelerinin Karaköy'deki Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantıda, Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Galata Derneği'nin, Beyoğlu Belediye Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı aleyhine 2011 yılında açtığı davanın 25 Eylül 2013'te sonuçlandığı duyuruldu. İstanbul 10'uncu İdare Mahkemesi'nin kararına göre, Taksim Cami ve Galatasaray Katlı Otoparkı'nın da içinde olduğu projelerin dayanağı olan 1/1000 ölçekli "Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Uygulama Planı" ile 1/5000 ölçekli "Beyoğlu Nazım İmar Planı" iptal edildi.

Kararla birlikte, Galatasaray Lisesi'nin yanındaki açık alana öngörülen katlı otopark projesi ile Taksim Meydanı'ndaki Sular İdaresi'nin arkasında bulunan otoparka yapılacak olan dini tesisin de inşasının iptal edildiğini kaydetti.

6 AY İÇİNDE YENİ PLAN YAPILACAK

Mahkeme iptal kararında, her iki planın bölgenin özelliğini yeterince gözetmediği, bütünsellikten uzak, korumaya en çok muhtaç alanların özelleştirme, kentsel yenileme veya turizm alanı ilan edilerek koruma planı kapsamı dışına çıkarıldığı gibi gerekçeler ileri sürdü. Beyoğlu Belediyesi, mahkemenin gerekçeli kararındaki itirazları dikkate alarak 6 ay içinde planları yeniden yapmak zorunda. Bu süreçte, Beyoğlu'ndaki imar hareketleri, kurul kararları onayıyla "Geçici yapılaşma koşulları"yla yürütülecek.

18 YIL KADERİNE TERK EDİLDİ

Beyoğlu Semt Dernekleri Platformu Sözcüsü Cem Tüzün, 1993 yılında Beyoğlu'nun önemli bir bölümünün "Kentsel Koruma Alanı" olarak ilan edildiğini ve yasa gereği 6 ay içerisinde bir koruma amaçlı imar planı hazırlanması gerektiğini belirterek, "18 yıl boyunca bu imar planı hazırlanmadı" dedi.

İNSAN ODAKLI DEĞİL

Avukat Pervin Çelik de "Gerekçeli kararda, bu planların yasal mevzuatta aranan kurallara uygun olmadığı ifade ediliyor. Somut örnek vermek gerekirse; turizmin ön plana çıkarıldığı ama bunu yaparken Beyoğlu'nun yerel özelliğinin göz ardı edildiği, kültür odaklı turizm yerine ticaret ve hizmet odaklı turizme ağırlık verildiği, burada yaşayan ve çalışan insanlarla kendine özgü bir renkliliği olduğu, bunun ihmal edildiği vurgulanıyor. Bu karar, kentlerin, içinde yaşayan insanlardan bağımsız olarak planlanamayacağını bir kez daha bize gösterdi" dedi.

YAYALAŞTIRMA VE TARLABAŞI KAPSAM DIŞINDA

Pervin Çelik, "Tarlabaşı özel bir statüde yenileme alanı olarak ayrıldığı için planın kapsamı dışındaydı. Meydandaki ulaşım projesi meydanda yapılmış tadilat olarak gündeme geldi. Kapsam ışında. Bu plan için de iptal kararları bulunuyor" diye konuştu.