Konut Haberleri
03 Mayıs 2016 12:09 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:17

Çalışmayan annelerin süt parası eşine verilebilir

Doğum yapan kadının sigortalı olarak çalışması şart değil. Kendisi çalışmayan kadının süt parası sigortalı çalışan eşine verilebilir.

Çalışmayan annelerin süt parası eşine verilebilir
Doğum yapan annelerin aşdığı süt parası ödeneği, eğer anne çalışmıyorsa eşine verilebiliyor. 

Doğum sonrası 'geçici iş göremezlik ödeneği' sadece çalışan sigortalı kadınlara yapılırken, 'süt parası' için ise bu şart gerekmiyor. Süt parası için kadınnın çalışması şart değil, eşi çalışan kadın da bu ödenekten faydalanabiliyor. Doğum yapan kadın sigortalılara sağlanan iki tip yardım var. Bunlardan ilki, kadın sigortalılara tekil doğumlarda doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 hafta süreyle geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi. Bu sayede hamilelikte ve çocuk dünyaya geldikten hemen sonra kadın çalışanın ve ailesinin gelir seviyesi korunmaya çalışılıyor.

Bu yardımdan yararlanabilmek için kadının kendisinin sigortalı olması şart. Yani kadın eğer çalışmıyorsa eşinin üzerinden geçici iş göremezlik ödeneği alamaz. Fakat emzirme ödeneğinde durum farklı. Kendisi çalışmayan kadının eğer eşi çalışıyorsa bu durumda emzirme ödeneği kadının eşine verilebiliyor. Dolayısıyla süt parasının ödenmesi için doğum yapan kadın sigortalının çalışması şart değil.

Emekli kadına da var

Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için 4/a’lı veya 4/b’li olarak sigortalı olmak gerekiyor. Yani eski SSK’lılar yani işçiler ile eski Bağ – Kur’lular yani kendi hesabına çalışanların emzirme ödeneği alma hakkı var. Diğer yandan kadın eğer kendisi çalışıyor ve sigortalı ise doğrudan kendi adına emzirme ödeneği alabilir. Aynı şekilde emekli olan bir kadın sigortalı ile malullük aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri alan kadın sigortalılar da emzirme ödeneğinden yararlanabilirler.

120 gün pirim şartı

Kadın sigortalının veya eşi çalışmayan erkek sigortalının emzirme ödeneği alabilmesi için doğumdan önceki son bir yılda en az 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödemiş olması gerekiyor. Doğumdan önceki son 120 gün prim ödenmemişse süt parası ödenmiyor. Diğer yandan 4/b’li sigortalıların SGK’ya prim borcu bulunmaması da şart. Eğer doğum yapan kadın, sigortalı değilse bu kez eşinin emzirme ödeneği alabilmesi için aynı prim ödeme koşulunu sağlaması gerekiyor. Yani erkek sigortalı adına ödenen analık sigortası priminin de bu noktada hiç doğum yapamayacak erkek eşe bir faydasının olması söz konusu.

300 gün içinde doğum yaptığı taktirde

Emzirme ödeneğinin verilmesinde işinden ayrılmış ve sigortalılığı sona ermiş kişiler için bir istisna söz konusu. Buna göre, kadın sigortalının kendisi veya erkek sigortalının eşi, işten ayrılma tarihinden itibaren 300 gün içinde doğum yaparsa emzirme ödeneğinden yararlanabilir. Bunun için geriye dönük 15 ay içerisinde 120 gün kısa vadeli sigorta kollarına prim ödenmiş olması koşulu gerekiyor.

122 Lira

Emzirme ödeneği 2016 yılı için 122 TL olarak belirlenmiş durumda. Kendisi sigortalı olan kadın hem kendisi için, hem de sigortalı olarak çalışan eşi için emzirme ödeneği alamıyor. Yani iki kez emzirme ödeneği alınması gibi bir durum söz konusu değil. Emzirme ödeneği tek seferlik bir para, doğum sonrası her ay ödenmiyor. Fakat gerekli şartların sağlanması halinde her doğum için ödenebiliyor.

Başvuru şartları

Emzirme ödeneği için en yakın SGK merkezine başvurmak gerekiyor. Başvuruda çocuğun kimliği yeterli. Başvuruda belge verilmesi zorunluluğu kaldırılmış durumda. SGK ilgili durumları online sistem üzerinden kontrol ederek ödeme işlemlerini gerçekleştiriyor.