Konut Haberleri
24 Eki 2016 10:22 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:46

Sultanahmet'in 400 yıllık minaresi yenilendi

Osmanlı'nın yetiştirdiği en büyük mimarlardan Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa tarafından yapılan Sultanahmet Camii'nin 400 yıllık minaresi restore edildi...

Sultanahmet'in 400 yıllık minaresi yenilendi
Osmanlı padişahı I. Ahmet tarafından 1616 yılında Mimar Sedefkâr Mehmed Ağa'ya yaptırılan 400 yıllık Sultanahmet Camisi'nde restorasyon yapıldı.  Sultanahmet Camisi'nde kayma sebebiyle sökülen bir minare, ağırlıkları 400 ila 700 kilogram arasında değişen 532 taşının konservasyonu sonrasında yeniden örüldü. 1616 yılında  Osmanlı padişahı I. Ahmed tarafından yaptırılan Sultanahmet Camisi, Tarihi yarımadada yer almakta olup İznik çinileriyle bezendiği, yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içininde mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslen mesi sebebiyle yabancı turistler tarafından "Mavi Cami/Blue Mosque" olarak adlandırılıyor.

Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi olan Sultanahmet Camisi'nde  kayma sebebiyle sökülen sağ ön minarenin konservasyonu çalışmaları 2 yılda tamamlanabildi. Sultanahmet Camisi'nin restorasyonu tamamlanan minaresine ilişkin bilgi veren İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, Sultanahmet Camisi'nde zaman içerisinde dış etkenlerle erozyona uğrayıp birtakım statik tehlikeler meydana gelebildiğini bu kapsamda caminin restorasyonu yapılan minaresinde kayma tespit edildiği ve tehlike arz etmesi sebebiyle restore edildiğini söyledi.