Konut Haberleri
29 Nis 2016 10:04 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 04:16

Son tarih 1 Temmuz! Hekimi bulunmayan kapıcılı apartmanlara ceza yağacak!

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre 1 Temmuz'dan sonra sigortalı kapıcı çalıştıran apartmanlarda hekim bulunması zorunlu olacak.

Son tarih 1 Temmuz! Hekimi bulunmayan kapıcılı apartmanlara ceza yağacak!
Apartmanlara yönelik getirilen düzenlemelere yeni bir adım daha geliyor. Sigortalı kapıcısı bulunan apartmanda hekimin bulunması zorunlu olacak. Bu kurala uymayan apartmanlara 13 bin ceza kesilecek. 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Aralık 2012 tarihinde yürürlüğe girdi. Kanun iş sağlığı ve güvenliği konusunda yepyeni bir çerçeve öngörüyordu.

Özellikle her işyerinde bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulunması gerekliliği tam bir devrimdi. Ancak bu konuda işyerlerine çalışan sayısı ve tehlike sınıfı uyarınca bir geçiş süreci tanınmıştı. Geçiş sürecinin son aşaması 1 Temmuz 2016’da sonlanacak. Bu tarihten sonra kamu-özel fark etmeksizin bütün işyerlerinde uzman ve hekim görevlendirilmesi zorunlu hale getirilecek.

Son tarih 1 Temmuz!  

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu işyerlerini az tehlikeli-tehlikeli-çok tehlikeli olmak üzere üç sınıfa ayrılıyor. İşyerleri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına göre farklı tarihlerde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmek durumunda.

1 Temmuz 2016 tarihi itibarıyla kamu kurumları ve az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı bulunan işyerleri için de uzman ve hekim görevlendirme zorunluluğu başlayacak. Dolayısıyla devlet dairelerinde ve bakkallarda da uzman ve hekimler 1 Temmuz'da işbaşı yapacak.

Peki cezalar ne kadar?

İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirmemenin idari para cezası çok yüksek. Bugün itibarıyla kapsamda olan çok tehlikeli sınıfta 50’den fazla çalışanı olan bir işyeri iş güvenliği uzmanı görevlendirmezse her ay için 19 bin 533 lira idari para cezası ödemek zorunda kalacak. 1 Temmuz'dan sonra uzman ve hekim görevlendirmeyen apartman yöneticisine de her ay için 13 bin lira idari para cezası bekliyor.