İnşaat
09 Mayıs 2014 12:46 Son Güncelleme: 10 Oca 2019 01:00

Şok! 1 Milyon konut elde kaldı

Türkiye’de bir yandan ardı ardına yeni konut lansmanları yapılırken öte yandan yapılan konutlar elde kaldı. Başta lüks konutlar olmak üzere 1 milyon adetin üzerinde konut stoku oluştu

Şok! 1 Milyon konut elde kaldı
Türkiye’de bir yandan ardı ardına yeni konut lansmanları yapılırken öte yandan yapılan konutlar elde kaldı. Başta lüks konutlar olmak üzere 1 milyon adetin üzerinde konut stoku oluştu.

Kentsel dönüşüm ve 2B arazilerine yapılan konutlarla birlikte önümüzdeki kısa dönemde konut stokunun 2 milyon adedi aşması bekleniyor. Uzmanlara göre Türkiye yeni bir stok dalgasıyla karşı karşıya, alıcı kitlesi olmadığı halde çok fazla konut projesi yapılıyor bu durum konut balonunun patlamasını kaçınılmaz hale getiriyor.

İstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa’ya göre Türkiye’deki en borçlu sektör inşaat. Konutların yüzde 70’ı dış borçla yapılıyor. Vatandaşın ihtiyaçları göz önüne alınmadan konut üretiliyor. Aşa 2004 ve 2010 arasında metrekaresi 4 bin TL civarında olan konutların alıcılarının bulunduğunu ancak artık böyle bir yatırımcı kitlesinin olmadığını aktardı.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre Aşa şu bilgileri verdi: "Türkiye’de sürekli havuzlu, jakuzili, akıllı binalar diye tabir edilen yapılar üretiliyor. Bunun alıcı kitlesi nüfusun sadece yüzde 5’ini oluşturuyor. Sektördeki sorun konut kredisi faizlerinin yüksek olması değil. Konut fiyatları çok yüksek.